Putinovi naše krev nebude stačit, varuje Ukrajina. Může dojít k celosvětovému masakru

Ruský prezident Vladimir Putin

Šéf prezidentské kanceláře Ukrajiny Andrij Jermak varoval před celosvětovým masakrem. Ten podle něj hrozí, pokud spojenci země nezastaví ruského prezidenta Vladimira Putina. Vzkázal také, že Ukrajinci budou bojovat do posledního dechu.

Hlavní poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského varoval, že ruský prezident Vladimir Putin „půjde po krvi i mimo Ukrajinu“, pokud ho její spojenci nezastaví, informoval web Mirror.

„Tato válka by mohla být úvodem k většímu evropskému nebo dokonce celosvětovému masakru,“ napsal z podzemního bunkru pro New York Times Andrij Jermak, vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře.

Bojovat do posledního dechu

Od konce druhé světové války podle něj Evropa nezažila násilí v takovém měřítku. „V tomto případě se jedná o velmi silný konflikt, který se odehrává v Evropě. Už týden padají nad našimi hlavami ruské bomby. Navzdory neustálé palbě ruských zbraní stojíme pevně a jednotně v odhodlání útočníky porazit. Za ochranu naší země budeme bojovat do posledního dechu,“ slíbil.

Jenže ostatní autokraté se podle něj dívají a berou si ponaučení. A mohou vytvořit koalici „zlé vůle“. „Stačí se podívat, jak kdysi mírumilovné Bělorusko nyní slouží jako nástupiště ruských vojsk,“ uvedl Jermak, který má v Rusku předky. „Poslechněte si, co říká pan Putin. Západ mu léta naslouchal, ale neslyšel ho; teprve nyní se probouzí a uvědomuje si existenční výzvu, kterou představuje pro světový řád,“ dodal s tím, že Ukrajina nikdy nepodceňovala jeho záměry.

Jermak se s ukrajinským prezidentem přátelí již více než deset let. Seznámili se v době, kdy oba pracovali v televizní a filmové produkci.

V noci na pátek ruské jednotky ostřelovaly Záporožskou jadernou elektrárnu, v ranních hodinách ji ovládly. V ukrajinském Černigovu zemřelo kvůli ruskému útoku až 33 lidí. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by se Rusové přiblížili dobytí Kyjeva. Ukrajincům se také údajně podařilo zabít generálmajora Andreje Suchoveckého. CNN Prima NEWS vše nepřetržitě sleduje v on-line článku.

Tagy: