Původně zapovězené území dnes dělá radost milovníkům přírody: Stezka Olšina

Naučná stezka Olšina

CNN_Domácí: PC STEZKA OLSINA

Už jste někdy slyšeli o naučné stezce Olšina? Pokud ne, není divu. Donedávna patřilo území, kde se tento přírodní skvost nachází, do veřejnosti zapovězené oblasti. První návštěvníci na stezku vkročili až v roce 2020, tedy čtyři roky poté, co byla lokalita plně vyčleněna z vojenského újezdu Boletice. A sedmikilometrový okruh kolem rybníka Olšina je mezi návštěvníky čím dál oblíbenější.

Procházku kolem sto dvaceti hektarového rybníku Olšina, jednoho z nejvýše položených chovných rybníků u nás, začínají turisté obvykle u návštěvnického střediska, kde se dá pohodlně zaparkovat. „Návštěvnické středisko je koncipováno tak, že to, co představujeme v expozicích tady uvnitř, navazuje na to, co mohou návštěvníci spatřit i běžně na stezce,“ říká lesní pedagožka z Vojenských lesů a statků Růžena Heřmánková.

Pro malé děti je zpestřením interaktivní hra, při níž poznávají běžné druhy ptáků. Dozvědí se zde i o vzácných opeřencích, kvůli nimž byla oblast vyhlášena národní přírodní památkou a chráněnou ptačí oblastí Boletice. „Můžu uvést orla mořského, který je na místě k vidění za ranních hodin nebo také puštíka bělavého,“ vyjmenovává Michal Frnoch, ředitel divize Horní Planá z Vojenských lesů a statků. „Tato naše druhá největší sova se v Evropě vyskytuje už jen zřídka. A jednou z oblastí je právě nedaleký Špičák. Své hnízdiště na Olšině má labuť velká a okolí rybníka je domovem skřivana lesního.“ A Růžena Heřmánková ho doplňuje výčtem vzácné flóry: „V národní přírodní památce roste celá řada chráněných druhů rostlin, jako jsou například korálice trojklanná, popelivka sibiřská, anebo právě kvetoucí dřípatka horská.“

Stezka Olšina se dá díky povalovým chodníkům zdolat za necelé dvě hodiny. Aktuální schůdnost terénu by si měli návštěvníci raději předem ověřit. Cesta skrz mokřady nebývá totiž vždy jednoduchá. Díky přehlednému značení ale nemůžete zabloudit. A Růžena Heřmánková dodává: „Celá trasa stezky je lemována ukazateli, kde každá barva značí jiný biotop.“

Území, kterým stezka prochází, se otevřelo veřejnosti až v roce 2016. Trasa vede suchým i mokrým lesem, loukami a pastvinami, vlhkými lady i mokřady a rašeliništi. Na návštěvníky zde kromě krásné přírody čeká celá řada atrakcí. Velké ptačí hnízdo, malá ptačí budka pro děti, plovoucí molo nebo molo s pontonem, na kterém se můžete vyvézt na hladinu rybníka Olšina.

Pobyt v nedotčené přírodě si sem jezdí pravidelně užívat čím dál více návštěvníků. „My jsme tady poprvé, doporučili nám to známí, říkali nám, že se zde dá krásně projet s kočárkem,“ říká v pořadu Prima Česko jeden z nich.

Naučná stezka Olšina je krásná v každé roční době. V srpnu zde mohou návštěvníci obdivovat růžové porosty tavolníku. A kdo má odvahu, může za každého počasí využít vyhlídku dobrodruhů, která skýtá překrásný výhled. Lesní pedagožka, Růžena Heřmánková, pak dodává, co ještě by návštěvníci měli vyzkoušet: „Při návštěvě naučné stezky je dobré neminout panoramatické kukátko, ze kterého jsou nádherné výhledy na okolní hory.“

Stezku nemusíte procházet sami, kdo by se chtěl při procházce dozvědět víc, může využít nabídky komentovaných prohlídek nebo interaktivních naučných vycházek. Kolem rybníka vede železniční trať z Českých Budějovic do Horní Plané a Volar. Auto proto můžete klidně nechat doma a vychutnat si krásy pošumavské krajiny plnými turistickými doušky.

Tagy: