RADAR: Na Česko se ženou bouře s kroupami, hrozí přívalové povodně. Kde platí výstraha?

Česko zasáhnou bouřky. (Ilustrační foto)

Výstraha před bouřkami v odpoledních a nočních hodinách

V Česku hrozí až do noci na neděli silné bouře s nárazy větru, kroupami a přívalovým deštěm. Některé řeky mohou kvůli tomu překročit první stupeň povodňové aktivity. V pátek odpoledne bude ale ještě vedro, proto v části Česka stále platí výstraha před vznikem požárů. Toto riziko se však o víkendu sníží díky očekávaným srážkám, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„V pátek 25. srpna odpoledne a večer a v noci na sobotu 26. srpna se vyskytnou nejprve v severozápadní polovině Čech, později i na ostatním území místy velmi silné bouřky doprovázené kroupami i přes tři centimetry, nárazy větru kolem 90 km/h a přívalovými srážkami kolem 40 milimetrů,“ uvedli ve výstraze meteorologové.

ČTĚTE TAKÉ: Hilary oslabila na tropickou bouři a udeřila na mexické pobřeží. Oblast bičují silné lijáky

Stejná výstraha pak platí i pro sobotu. „V sobotu později odpoledne, večer a v noci na neděli 27. srpna se opět místy vyskytnou velmi silné bouřky doprovázené zejména přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů, v opakovaných bouřkách i přes 70 milimetrů, kroupami i přes tři centimetry a nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu,“ sdělili meteorologové. Na severozápadě budou bouřky slabší.

Kvůli srážkám hrozí lokální přívalové povodně. Hladiny mohou výrazněji stoupat hlavně v noci na neděli „A to zejména v pásu táhnoucím se z jižních Čech přes Českomoravskou vrchovinu až po severní horské oblasti,“ upozornil ČHMÚ.

Situaci ve svém regionu můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V pátek nicméně nadále zůstává v platnosti výstraha před vysokými teplotami. Na jihu Moravy platí vysoký stupeň nebezpečí, maxima se tam mohou pohybovat kolem 35 stupňů Celsia. „Vzhledem k teplému počasí je v Čechách zvýšené nebezpečí požárů. O víkendu se sníží díky očekávaným srážkám,“ dodali meteorologové.

Tagy: