VELKÉ ZPRÁVY: Videofakta - Plýtvání potravinami (nejen) v Česku
Tyhle jednoduché tipy a triky vám pomohou ušetřit energii i využít suroviny bez rizika, že skončí v koši...
Plýtvání potravinami je stále velké téma, které se dlouhodobě řeší na legislativní úrovni nejen jednotlivých států, ale i nadnárodně. V ČR mají například obchodní řetězce od začátku letošního roku povinnost darovat neprodejné, ale bezpečné zboží, na charitu. Potravinami se nicméně stále hodně plýtvá i v samotných domácnostech. Podle jednoho z posledních průzkumů vyhodí průměrná rodina do odpadkového koše jídlo za 20 tisíc korun ročně. Lze říci, že zbytečně. Nejčastěji jde o maso, pečivo, mléčné výrobky, ovoce a zeleninu.
Čím to je?
Odborníci tvrdí, že jsme jednak zvyklí nakupovat jídlo do zásoby, a také často podléháme slevovým akcím. „Je to pro ně (zákazníky) lákavé, ale zároveň nejsou schopní to ve svých domácnostech spotřebovat. Takže to potom končí v odpadkovém koši,“ řekla už dříve televizi Prima Jarmila Pilecká ze společnosti provádějící průzkum o plýtvání jídlem. Ne všem potravinám, které se do zásoby často kupují, také svědčí dlouhodobé skladování. A k tomu ještě nesprávné skladování může způsobit to, že jídlo ztratí spoustu živin a navíc rychleji zkazí. K neekologickému chování potom přispívá i fakt, že (nejen) při vaření někdy plýtváme i energií.
Jak neplýtvat?
Jak tedy dosáhnout toho, abychom v kuchyni plýtvali co nejméně, a přitom šetřili nejen naši peněženku, ale i přírodu? Tady jsou dva tucty jednoduchých, ale účinných rad:
- Potraviny, které se rychleji kazí, nekupujte ve velkém množství. Pokud není šance potraviny například zavařit či zamrazit, je lepší chodit nakupovat častěji než dělat velký nákup jednou měsíčně.
- Pište si nákupní seznam (co došlo, co plánujete vařit) a držte se ho.
- Nepodléhejte příliš akčním nabídkám. Když už, v akcích kupujte trvanlivé potraviny, které se tak rychle nekazí (kečupy, zavařeniny a podobně).
- Maso a mléčné výrobky dejte okamžitě do lednice, z obchodu je můžete přenést v chladicí tašce.
- V chladničce je dobré maso vložit do krabičky nebo jiného dobře uzavřeného obalu, aby nekontaminovalo ostatní potraviny, a umístit na nejstudenější místo.
- Déle čerstvá vydrží v lednici například jablka, ale také sezónní ovoce, jako jsou jahody, maliny, borůvky, třešně či švestky.
- Mrkev (a obecně kořenová zelenina) také patří do ledničky. Vhodné je uchovávat ji například v plastovém boxu.
- Tropické ovoce do lednice zase naopak nedávejte – jsou to potraviny, které by měly být skladovány v pokojové teplotě. Konkrétně třeba banány v chladu velmi rychle zhnědnou.
- Do lednice nepatří ani rajčata. V chladném prostředí rychle ztratí své aroma a chuť.
- Citrusy také skladujte mimo chladničku. Do lednice dejte až případné rozkrojené plody. Položte je na talířku řezem dolů a rychle spotřebujte.
- Do lednice nepatří ani cibule nebo brambory, kde vlhnou. Lépe jim bude v tmavé spíži nebo kuchyňské skříňce. Brambory je ale lepší i tak co nejdřív zpracovat. V teplejším prostředí totiž rády začínají rychle klíčit. Nemáte-li tedy vhodný sklep, nekupujte raději brambory do zásoby na uskladnění.
- Chlebu a pečivu zase příliš nesvědčí igelitové pytlíky. Mnohem déle čerstvé vydrží zabalené do látkové utěrky nebo plátěného sáčku. Nezačnou tak brzy plesnivět.
- Průběžně kontrolujte, zda se u nějaké potraviny neblíží datum spotřeby. Tyto kousky pak dejte víc na oči, aby se co nejdřív spotřebovaly. Nebo vymyslete, co se z nich dá uvařit.
- Rychle kazící potraviny se naučte uchovat do zásoby. Můžete klasicky sušit, zavařovat či nakládat. Bezpečný a hlavně rychlý a jednoduchý způsob, jak potraviny uchovat, je mražení.
- Zmrazit lze téměř vše – od nakoupených surovin po hotová jídla, respektive jejich zbytky. Kromě bylinek, kořenové zeleniny, pečiva, drobného ovoce či hub můžete zmrazit třeba i papriky nebo celá rajčata, která pak využijete při vaření omáček či pečení pizzy. Zamrazit lze také vajíčka – ta ovšem až po rozklepnutí. Tento trik využijete třeba během pečení cukroví, kdy jsou v receptu jen bílky. Žloutky pak můžete uchovat delší dobu v mrazáku - například v plastovém boxu. Ze zbylé šťávy z kompotu můžete třeba udělat ledové kostky, které při vhodné příležitosti necháte rozpustit ve vodě místo šťávy.
- Ze „zbytků“ lze vykouzlit ještě spoustu dobrého jídla. Skladujte postupně odkrojky zeleniny i masa v mrazničce na vývar.
- Využít lze i některé potraviny, které jsou mírně prošlé nebo už nejsou chutné pro přímou spotřebu – například jogurty nebo pečivo. Pár dní načatý kysaný mléčný výrobek (na který už nemáte chuť, protože je například trochu „cítit lednicí“) můžete zpracovat krásně při pečení. Z přezrálého banánu můžete upéct bábovku, scvrklá jablka se hodí do závinu. Ze staršího chleba můžete udělat topinky, zapéct se sýrem a dalšími „zbytky“ z lednice, nebo strouhanku, kterou lze zahustit guláš.
- Pokud jde o úsporu energií v kuchyni, je vhodné vařit co nejvíc s pokličkou. Vaření v otevřených nádobách je podle odborníků na spotřebu energie náročnější až o 300 procent.
- Lednici i mrazák (ideálně v energetické třídě minimálně A, A+) pravidelně čistěte a odmrazujte.
- V rychlovarné konvici vařte jen tolik vody, kolik v danou chvíli potřebujete.
- Pokud troubu vypnete pár minut před dopečením, využijete zbytek tepla, aniž byste spotřebovávali energii.
- V chladnějším období také nechávejte troubu po dopečení otevřenou – do místnosti vám už „zadarmo“ vpustí trochu tepla.
- Nemáte-li myčku, snažte se nádobí nemýt pod tekoucí vodou. Je to ta méně úsporná varianta. Při jednom mytí můžete spotřebovat až 120 litrů vody. Mnohem úspornější je napustit dřez.
- Na svícení používejte úsporné žárovky.
Ivana Kropáčková, s využitím Zachranjidlo.cz