Raketová máma opět udeřila. Ani Bolt se nemůže pochlubit počinem Fraserové-Pryceové

Eugene, hlavní město amerického státu Oregon, se v neděli obléklo do žluto-zelených barev. Ženskou stovku na mistrovství světa v atletice totiž ovládlo trio Jamajčanek. Nejlepší z nich byla Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, která na nejkratší distanci na šampionátu získala už pátý triumf. Ani Usain Bolt se jí v tomto směru nemůže rovnat.

Věk ani fakt, že je už takřka pět let matkou, pro ni nejsou překážkou. Poprvé se Fraserová-Pryceová stala královnou 100metrového sprintu v roce 2009 v Berlíně. V Německu tehdy poprvé na MS ovládl stovku i Usain Bolt, ale jeho krajanka na rozdíl od něj dokázala přidat ještě další čtyři zlata na této trati.

To poslední získala běžkyně bavící barevnými účesy v neděli na šampionátu v Eugene. Právě Bolt před finále na svém Twitteru vlastně předpověděl, jak to bude vypadat na rovince atletické dráhy. Vyvěsil tři jamajské vlaječky pro tři Jamajčanky, které naskočily do medailového závodu. Fraserová-Pryceová brala nejcennější kov, stříbrná byla Shericka Jacksonová a bronz připadl Elaine Thompsonové-Herahové.

Kompletní okupaci stupňů vítězů Jamajka zaznamenala poprvé v historii mistrovství světa. Nicméně stejné trio obsadilo pódium i loni na olympijských hrách v Tokiu, jen v jiném pořadí.

Beru to jako dar

Nejrychlejší ženy se poskládaly do bloků za tajného očekávání, že by mohl padnout 34 let starý rekord Florence Griffithové-Joynerové – 10 sekund a 49 setin. A že by autorkou nového historického počinu měla být olympijská šampionka Thompsonová-Herahová. Hladkou stovkou ale v nejkratším čase proletěla o pět let starší Fraserová-Pryceová. S výkonem 10,67 překonala rekord šampionátu a v 35 letech se stala nejstarší individuální mistryní světa mezi běžci a běžkyněmi. Doposud tento titul patřil Američanu Justinu Gatlinovi.

„Beru jako dar, že mám tolik talentu, můžu pokračovat i v 35 letech a jako matka. Snad tímto inspiruji ženy k jejich vlastní cestě,“ radovala se stále závodící legenda sportu pocházející z ostrova v Karibiku, která může být pyšná také na dva olympijské triumfy z Pekingu a Londýna. Od chvíle, kdy přivedla na svět syna Zyona, získala už dvě individuální zlata z MS, jedno ze štafety a k tomu loňské stříbro pod pěti kruhy v Tokiu.

Loni na mítinku v Lausanne navíc zaběhla čas 10,6. Stala se tak po zmiňované „Flo-Jo“ a aktuální rivalce Thompsonové-Herahové třetí nejrychlejší ženou světa. A nejrychlejší matkou. Dříve se jí vzhledem k výšce pouhých 152 centimetrů přezdívalo „kapesní raketa“, nyní je „raketovou matkou“.

Už před finále v Eugene si Herahová, která v Tokiu zaostala za světovým rekordem o pět setin, posteskla, že se ženským sprinterkám nedostává takového respektu, jaký mají u veřejnosti jejich mužští kolegové. „Zdá se, že jsme neudělaly maximum, i když děláme vše, co je v našich silách. Vidíte to všude na internetu. Nikdo o nás tolik nemluví. Ale musíme zůstat pozitivní, nesoustředit se na to, co se děje ve vnějším světě,“ uvedla.

Za pravdu dal šampionce, jež jako první žena v historii vyhrála double – tedy stovku i dvoustovku – na dvou po sobě jdoucích olympiádách, Michael Johnson, bývalý sprinter a čtyřnásobný olympijský vítěz. „Nemyslím si, že Shelly-Ann Fraserová-Pryceová nebo Elaine Thompsonová-Herahová mají dostatek uznání za to, co ve sportu dokázaly,“ podotkl.

Na probíhající světové akci ve Spojených státech ale opět obě dvě odvedly kus práce pro to, aby byl jejich odkaz nezapomenutelný a propíraný v těch nejlepších možných konotacích.

Tagy:
atletika běh Usain Bolt sport sprint Shelly-Ann Fraserová-Pryceová Elaine Thompsonová-Herahová Eugene Mistrovství světa v atletice Shericka Jacksonová