Rakouský filmový svět truchlí: Zemřela Nadja Tillerová, hrála po boku Belmonda či Brejchové

V úctyhodném věku 93 let zemřela v úterý rakouská herečka Nadja Tillerová. Během své kariéry se setkala s řadou významných osobností, zahrála si například s francouzskou filmovou legendou Jeanem-Paulem Belmondem.

Ve druhé polovině minulého století patřila Nadja Tillerová k evropským ikonám a byla řazena například vedle Giny Lollobrigidy, Sophie Lorenové nebo Brigitte Bardotové. Na konci 40. let totiž rodačka z Vídně zvítězila v soutěži Miss Rakousko.

ČTĚTE TAKÉ: Těžký osud herečky Fišerové. Ochrnula a přišla o dceru, Eben jí ale stále dodává sílu

Podle rakouské agentury APA se chtěla Tillerová původně stát kadeřnicí, na hereckou dráhu nepomýšlela. Nicméně po konci druhé světové války začala studovat na Hudební a herecké akademii a v roce 1949 se stala členkou souboru divadla v Josefstadtu. Nedlouho poté se jí otevřel i svět filmu. Hrála s takovými bardy, jako byl například Jean Gabin, Jean Marais či Jean-Paul Belmondo.

Manželem se stal herecký kolega

V roce 1956 pak na natáčení poznala německého herce Waltera Gillera, kterého si také vzala. Měli spolu dvě děti. Manželé byli 55 let, do roku 2011, kdy Giller v 84 letech zemřel.

Web Vimbuzz uvedl, že Tillerová za sebou měla 60letou kariéru. V 50. a 60. letech byla jednou z nejpopulárnějších německy mluvících hereček. Za své výkony si pak vysloužila i několik ocenění – například Zlatou masku pro nejlepší mladou herečku. Diváci si ji mohou pamatovat ze snímku Dívka Rosemarie, Rvačka v Panamě, Naboso či z filmu Zámek Gripsholm, kde hrála spolu s Janou Brejchovou.

Tagy: