Rakušan: Na šmelinářskou mafii s vízy si posvítíme. Do ČR přišlo už 50 tisíc Ukrajinců

Vít Rakušan (STAN) po jednání Ústředního krizového štábu

Briefing ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) po jednání Ústředního krizového štábu 4.3.2022

Do Česka podle šéfa Ústředního krizového štábu a ministra vnitra Víta Rakušana dorazilo už více než 50 tisíc ukrajinských uprchlíků. O vydání víz, která jsou zdarma, požádalo celkem 22 tisíc z nich. Ministr v této souvislosti vyzval, aby lidé kontaktovali policii ve chvíli, kdy narazí na šmelináře, kteří s vízy kšeftují a nabízejí je Ukrajincům za úplatu.

„Na území ČR máme více než 50 tisíc občanů Ukrajiny. Většinou se skutečně jedná o maminky s dětmi a staré lidi. Muži v aktivním věku ani nemohou Ukrajinu opustit,“ prohlásil ministr Rakušan v pátek po jednání Ústředního krizového štábu.

Dodal, že celkem se už registrovalo nejméně 32 tisíc Ukrajinců a 22 z toho už dostalo pobytová víza. Situace se ale rychle mění a každý den toto číslo zhruba o 10 tisíc stoupne. Lze tak očekávat, že se v pátek dostaneme na 30 tisíc vydaných pobytových víz.

Rakušan v této souvislosti varoval před kšeftováním s vízy. Podle něj se objevují informace, že jsou Ukrajincům víza nabízena za úplatu až třeba 20 tisíc korun. Vyzval každého, kdo na takový případ narazí, aby kontaktoval policii na lince 158, jelikož se jedná o trestný čin.

Vízum nic nestojí

„Vydání víza je zdarma a nic nestojí. Objevují se šmelinářské mafie, které začínají obchodovat s nouzí a vyděšením lidí a nabízejí jim pokoutně nějaké produkty, když zaplatí. Nic takového není potřeba. Vše je poskytováno bezplatně,“ uvedl na tiskové konferenci.

Ukrajinci by se měli registrovat do tří dnů od příjezdu do Česka, a to kdekoliv v ČR. Policejní náměstek Martin Vondrášek vyzval všechny, kteří vezou uprchlíky do Česka a na registraci vlastní cestou, aby předem kontaktovali asistenční centra kvůli zajištění další pomoci na místě, včetně ubytování a potravin.

Podle evropské agentury Frontex, která se soustředí na ochranu hranic EU, už Ukrajinu opustilo více než milion lidí.

Tagy: