Vládní koalici drží především strach z Babiše u moci, říká komentátor Fischer

Komentátor Petr Fischer

Experti o kauzách hnutí STAN

Největším spojujícím prvkem vládní koalice je Andrej Babiš (ANO), řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor a novinář Petr Fischer. „A tím zůstane po celé volební období. Koalici nedrží nic jiného než strach z toho, že by se Babiš vrátil k moci,“ prohlásil. Politolog Lukáš Valeš k tomu dodal, že bývalému premiérovi začínají ve Sněmovně zlaté časy.

Podle některých odborníků se bývalý premiér Andrej Babiš bude ve Sněmovně snažit, aby došlo k předčasným volbám. Fischer je ale k těmto predikcím skeptický. „Nevím, zda o to bude usilovat, novou vládu zde nemáme ani dva měsíce. Rozpory v koalici se během následujících čtyř let dají čekat. Jejím největším spojujícím prvkem je právě Babiš a zůstane jím celou dobu,“ uvedl.

„Tato vláda nic jiného nemá, nic jiného ji tak nedrží jako strach z toho, že by se Babiš vrátil k moci,“ vysvětlil. Dodal, že pokud by předseda hnutí ANO skutečně kandidoval na prezidenta a obstál, bude se pro koalici jednat o nepříjemnou situaci. „Babiš by podporoval svou stranu v Parlamentu, tím se politická situaci zkomplikuje,“ pokračoval. „Budeme je výrazně slyšet, následně budou čekat na další volby, které budou chtít vyhrát,“ myslí si.

Politolog Valeš dodal, že se změnou pozice Babiše ve Sněmovně přišla i změna v názorech. „Začínají pro něj zlaté časy. Už nemá povinnosti premiéra a jako vůdce opozice využije každé možnosti, aby vládu kritizoval. Před hlasováním o důvěře vlády opozice ukázala, že bude čilá a pracovitá. Pětikoalici nedá nic zadarmo,“ uvedl.

Babiš získá nové ovečky

Vzhledem k možnosti, že Babiš zasáhne do boje o prezidentské křeslo, dodal, že příležitostí ve Sněmovně řádně využije. „Parlamentní rozprava je sledovaná, a tak je pro něj ideální tribunou, aby se zviditelnil a získal nové ovečky,“ dodal.

Oba hosté se ve vysílání vyjádřili také ke kauze kolem poslance Jana Farského (STAN). Fischer uvedl, že obrat „podvod na voliče“ nemá rád. „Je to citové vydírání a zastírá obsah problému. Tím je, že nelze občany zastupovat na dálky. Řešení bylo jednoduché – mohl mandát položit a po stáži se vrátit. Jako odborník by se zapojil v jiných věcech,“ podotkl.

Valeš dodal, že práce v Parlamentu by měla být na plný úvazek. Přesto jsme svědky souběhu několika funkcí u řady poslanců a senátorů. „Pro řada starostů je výhodné, že pobírají dva platy a mají přímé spojení na Prahu. Mohou si snadno odchytit ministra a domluvit státní dotaci pro svůj region či obec,“ uvedl jeden z příkladů.

V této souvislosti připomněl stanovisko koalice STAN a Pirátů. „Na základě dohody deklarovali, že se budou primárně věnovat pouze výkonu veřejného – poslaneckého nebo ministerského – mandátu a nebudou kumulaci funkcí provádět. Bylo to jejich svobodné rozhodnutí, které slíbili voličům. Teď se jedná o nesplnění slibu, se kterým kandidovali,“ připomněl.

Politolog doplnil, že se podle něj Farský mandátu nevzdá. „Odletěl, takže je vymalováno. Kauza po čase vyvane, budou ale jiné. Že se ale STAN od začátku vládnutí potýkají s takovými problémy – kauzou s Farským či financováním strany – není dobrý signál. S novou vládou nečekejme ráj na zemi,“ uzavřel Valeš.

Tagy: