Rakušan: Nemůžu vědět, kdo je trestně stíhaný. Jestli peníze nejsou čisté, vrátíme je

Vít Rakušan

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan během čtvrteční schůze Sněmovny sdělil, jak budou Starostové postupovat, pokud se ukáže, že některé jejich finanční zdroje pochází od trestně stíhané osoby. „Pokud se prokáže, že nám poskytl finanční dar někdo spojený s trestnou činností, takové peníze si samozřejmě nenecháme,“ řekl. Přítomným poslancům sdělil, že ani jako ministr vnitra nemá přístup do policejních zdrojů, aby zjišťoval, kdo je, či není trestně stíhán.

Schůzi Sněmovny, během níž vláda premiéra Petra Fialy (ODS) žádala o důvěru, přerušil po 22 hodinách diskuse svým návrhem šéf SPD Tomio Okamura. Ještě před hlasováním chtěl totiž probrat okolnosti financování hnutí STAN.

Server Seznam Zprávy napsal, že hnutí podporuje trestně stíhaný muž. Podle deníku MF Dnes zase Starostové dostali peníze od firem ovládaných společnostmi z Kypru.

K první jmenované zprávě se Rakušan vyjádřil následovně: „O žádném trestním stíhání nikoho, kdo souvisí s jakýmkoliv naším darem, jsem neměl tušení až do článku od serveru Seznam Zprávy. Pokud se prokáže, že nám poskytl finanční dar někdo spojený s trestnou činností a hrozilo by, že peníze s touto činností mají spojitost, takové peníze si samozřejmě nenecháme.“

Poté zmínil, že jako ministr vnitra nemá, a ani by neměl mít, přehled o tom, kdo je či není trestně stíhán. „Vy máte přístup do policejních zdrojů a informace o tom, kdo je a není trestně stíhaný?“ ptal se přítomných poslanců. „Já ne. Na nikoho si je nezjišťuju a na nikoho nezaklekávám. Své funkce takto zneužívat nikdy nebudu,“ pokračoval.

Nedorozumění s kyperskými pasy?

Zprávu o tom, že Starostové měli dostávat peníze od firem ovládaných společnostmi z Kypru, Rakušan kategoricky popřel. „Jde o společnosti, které mají české identifikační číslo a sídlí v České republice, kde také odvádějí daně a zaměstnávají prokazatelně lidi na našem území,“ uvedl.

Podle Starostů přišly na účet tři dary od firem, které mají spoluvlastníky s kyperskými pasy, což z nich ale nedělá kyperské společnosti. „Hnutí STAN žádným způsobem neporušilo zákon o financování politických stran. To je přece ta nejdůležitější věc. Všechny dary jsou uveřejněny na našem transparentním účtu a přijali jsme je v souladu se zákonem,“ dodal.

Vyjasnění všech okolností však po hnutí STAN nechce pouze opoziční SPD a ANO. Vysvětlení požádal i premiér Fiala. „Shodli jsme se, že je třeba všechny ty věci vyjasnit. A hnutí STAN to nepochybně dělá,“ sdělil. Podobného názoru je také šéf Pirátů Ivan Bartoš, který se Starosty šel společně do říjnových voleb.

ANO s SPD si svou neprosadily

„Strany by neměly brát peníze v rozporu se zákonem či z pochybných zdrojů. STAN musí své financování vysvětlit. V případě, že jsou nějaké peníze darovány v rozporu se zákonem či z problematických zdrojů, je na místě takové peníze vrátit. A to platí pro všechny politické strany,“ napsal na Twitter.

Poslanci z hnutí SPD a ANO podle očekávání ve čtvrtek neprosadili schválení programu schůze, na níž chtěli Rakušana vyzvat k odvolání z ministerstva vnitra a vytvořit komisi k financování STAN. Schůze o důvěře vládě pak poté mohla pokračovat ve čtvrtek v 18 hodin. Fialův kabinet nakonec podle očekávání důvěru od Sněmovny získal.

Tagy: