Rakušan: V Česku může být až 220 tisíc uprchlíků. Příspěvek na ubytování je nedostatečný

Vít Rakušan

Rakušan prozradil, že vláda zvýší příspěvky na ubytování uprchlíků

V Česku už je 160 tisíc registrovaných uprchlíků z Ukrajiny. Na pondělní tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu to prozradil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s tím, že na českém území jich může být celkem až 220 tisíc. Rakušan zároveň podotkl, že příspěvek na ubytování se ze současných 180 korun zvýší a mohl by přesáhnout i 300 korun.

Na dočasné nouzové přístřeší maximálně na 30 dnů byl původně zamýšlen státní příspěvek ve výši 180 korun i se stravou na dospělého a stokoruna na dítě. V provozovnách ubytování, jako jsou například tělocvičny, jde podle ministra Rakušana o dostačující částku.

„Ale když se jedná o penziony nebo ubytovny, tak je nedostatečná. Na vládě částku hodláme zvýšit, čeká na definitivní návrh ministerstva financí. Mohli bychom se pohybovat nad 250 korunami. Dvě třetiny by platil stát a třetinu kraje, částka by tak mohla být dokonce nad 300 korun,“ uvedl Rakušan.

Kompletní návrh bude představen po středečním jednání vlády, předcházet mu bude schůzka s hejtmany všech krajů. Ministerstvo práce a sociálních věcí pak projedná příspěvky pro ty, kteří nabízejí ubytování u sebe doma. Částka by podle Rakušana měla odpovídat komerčnímu sektoru.

Kraje mají mít finanční jistotu

Aktuálně je v Česku registrovaných přibližně 160 tisíc Ukrajinců, kteří kvůli ruské invazi prchají ze země. „Celkové odhady jsou kolem 220 tisíc. Kapacity v nejvytíženějších místech se dostávají na svůj limit. Situaci je potřeba řešit a dát krajům finanční jistotu,“ zdůvodnil Rakušan navýšení příspěvků na ubytování, které je podle něj nejvíce akutním tématem.

Ministr vnitra si jinak počet 160 tisíc registrací pochvaloval. „Číslo je úžasné, žádná okolní země ho tak vysoké nemá. Je to dobrá zpráva i pro naše občany. Máme přehled, kdo na našem území je, jde o eliminaci bezpečnostních obav,“ podotkl Rakušan.

Například Poláci, kteří se starají o ukrajinské uprchlíky, mají mít podle nedávno přijatého zákona nárok na 40 zlotých denně na osobu (asi 210 korun), respektive 1 200 zlotých měsíčně (asi 6 300 korun). Žádat o výplatu peněz bude možné od 16. března. Do Polska už uprchlo před válkou 1,76 milionu lidí.

Vláda do budoucna počítá s přísnějším přerozdělováním uprchlíků z Ukrajiny mezi kraji. Pevné umístěnky do krajů budou nutné, řekl Rakušan. Dodal, že Česko se za zhruba měsíc stane spíše tranzitní zemí, uprchlíkům bude schopné poskytovat jen improvizované ubytování.

Tagy: