Reakce z Bruselu na cestu Fialy do Kyjeva: Mluví se i o hrozbě globálního konfliktu

Premiér Petr Fiala

Premiér Fiala míří do Kyjeva, v plánu je setkání se Zelenským

Premiér Petr Fiala (ODS) odcestoval na Ukrajinu. Společně s premiéry Polska a Slovinska míří přímo do Kyjeva, aby navštívil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Podle některých představitelů EU by tato návštěva mohla vyvolat třetí světovou válku, tvrdí blízký zdroj Bruselu. Oficiálně se však Fialova výprava těší podpoře.

„Někteří představitelé Evropské unie se zde v Bruselu rozčilují nad touto návštěvou, která podle nich může zažehnout jiskru třetí světové války,“ uvedl novinář Dave Keating. „Otázka pro experty NATO: Bylo by zabití premiéra členské země NATO ve válečné zóně považováno za útok, který spustí článek 5? Protože v Bruselu o tom slyším spoustu spekulací,“ dodal.

Oficiálně se Fialova výprava těší podpoře prakticky celého Západu. Český premiér do Kyjeva míří vlakem společně s předsedy vlád Polska a Slovinska Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou. Cesty se účastní i polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński. Do válkou zmítané Ukrajiny politici přicestovali jako zástupci Evropské rady, potvrdil Fiala.

Návštěva je podle něj zorganizována po konzultacích s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Podle zdroje Keatinga však Michel sice uznal potřebu projevit podporu Ukrajině, ale když byl obeznámen s cestou, upozornil na bezpečnostní rizika.

Vládní mluvčí Václav Smolka potvrdil, že kolem 14:45 byla delegace v pořádku. „Ve vlaku jsou přijata přísná bezpečnostní opatření,“ řekl redakci CNN Prima NEWS. Kdy do ukrajinské metropole dorazí, Smolka ale neprozradil. Prý ani nevědí, kdy se vrátí zpět do České republiky.

Tagy: