Denně je nakažených kolem 10 tisíc, odhaduje Prymula. Nevyloučil návrat restrikcí

Roman Prymula

Rozhovor s Romanem Prymulou

Počty případů lidí, kteří jsou covid pozitivní, v Česku rychle rostou. Denní přírůstky se již pohybují kolem tří tisíc nově infikovaných. Epidemiolog Roman Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že reálný počet nakažených by mohl být zhruba třikrát větší, tedy kolem deseti tisíc. Bývalý ministr zdravotnictví zároveň upozornil na to, že počty hospitalizovaných nejsou navzdory počtům nakažených nijak alarmující. V pořadu K věci rovněž předpověděl, k jakým opatřením by Česko v budoucnu mohlo přistoupit.

Jen za středu v České republice přibylo 2 979 nových případů koronaviru. O den dříve dokonce 3 433. Počet aktivních případů již přesahuje 20 tisíc. Podle Prymuly jich je ale reálně daleko více.

„Testování není nijak masivní. Pozitivita je nyní 37 procent. Reálná čísla budou daleko vyšší. Nakažených může být třikrát víc. Záchyt koronaviru v odpadních vodách je vyšší než v předchozích vlnách. Čísla jsou znepokojující, i když nárůst není nijak exponenciální,“ řekl epidemiolog. Zároveň zmínil, že mnoho infikovaných prodělá covid bez jakýchkoliv příznaků.

„U čísla, které nelže, tedy počtu lidí v nemocnicích, jsme na nějakých 1 100 hospitalizacích. Zvyšuje se zátěž nemocnic. Na JIP je asi 73 pacientů. To neznamená, že by byl průběh nějak dramatický. Ale těch nemocných osob už je poměrně hodně,“ poznamenal.

Znovu připomněl, že nejvíce na pozoru by se měli mít senioři a další rizikové skupiny. Nová covidová vlna trápí i další země Evropy. V některých státech znovu zavádějí plošnou povinnost nošení roušek v hromadné dopravě či v nemocnicích.

Závažnější průběh by omezení opět přinesl

Prymula nevyloučil podobný scénář ani v České republice. „Další opatření ale za současné situace asi nejsou na pořadu dne. Neočekávám tu jiná restriktivní opatření,“ prohlásil. Podle exministra zdravotnictví však bude záležet na konkrétní epidemiologické situaci.

„Jestli dojde na podzim k velkému šíření, tak by mohly být omezeny masové kulturní akce. Pokud by tu byla varianta, která bude způsobovat závažnější klinické onemocnění, tak omezení určitě budou,“ dodal Prymula.

Současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zatím žádné restrikce zavádět nechce. Opakovaně však veřejnost vyzval, aby v zájmu ochrany svého zdraví zvážila roušky či respirátory například v hromadné dopravě. Povinnost ochrany dýchacích cest už zavedly některé nemocnice nebo zařízení sociálních služeb.

Tagy: