Rekonstrukce fachmanského domu pokračuje vyrovnáním podlah a instalací fotovoltaiky

Dům v Tišicích čeká zásadní oprava podlah, srovnání starých, rozbitých podlah, které jsou v jednotlivých místnostech různě vysoké. Pro vyrovnání výškových rozdílů, propadů a nerovností, doporučil odborník použít penetrační, tmelící a nivelační hmotu. Také se podíváme na stavbu rodinného domu do Měchenic. Na střeše jsou už namontovány fotovoltaické panely a u domu nainstalované tepelné čerpadlo. V současné době se připravuje instalace řídící jednotky.

Příprava pro srovnání podlah

Pro opravu podlah je nutné použít správnou, k tomu určenou hmotu, aby v propadech a dírách nevznikaly prohlubně. Je nutné srovnat i výškové rozdíly mezi jednotlivými místnostmi. Pak podlahu napenetrovat a zalít nivelační hmotou. Při použití klasického betonu je nutné nechat ho dostatečně vyschnout a vyzrát, a to alespoň dva až tři týdny. Protože podlahy v domě mají rozdílnou tloušťku, bude materiál vysychat různě dlouhou dobu, aby získal potřebnou pevnost. Kvůli výškovým rozdílům mezi jednotlivými místnostmi nelze vylít celou plochu najednou. Mezi místnostmi je nutné vytvořit dilatační spáry.

Úpravy pomocí dilatace

Dilatační spáry umožňují volné rozpínání materiálu. Aby podlaha neměla tendenci se pnout a nadzvedávat, a časem nepopraskala, je nutné rozdělit prostor dilatačními lištami. Teprve poté se na povrch aplikuje k tomu určená hmota. „Nejprve se prolévají plochy a nerovnosti s nejmenším nebo naopak největším rozdílem. Dilatace by měla být pod dveřmi, v přechodu mezi jednotlivými místnostmi. Provádí se i u stěn, po celém obvodu místností, kde doporučuji použít klasickou pásku, která se používá pod profily na sádrokarton,“ vysvětluje stavbyvedoucí Josef Beneš.

Dilatační lišty a pásy

Mezi místnostmi lze instalovat některou z takzvaných přechodových lišt. Po obvodu místnosti se dávají lišty obvodové. Další možností jsou dilatační pásy, které umí efektivně bránit vzniku tepelných mostů a snižují hluk. Výhodou je jednoduchá montáž, pásy stačí jen nalepit.

Čištění dlažby a adhezní můstek

Dlažbu v suterénu domu stačí vyčistit a odmastit. K tomu lze použít jedlou sodu, která dokonale vyčistí i spáry od jakýchkoli nečistot. „Na dlažbu se pak nanese adhezní můstek. Ten vytvoří na povrchu dlažby strukturu, která dokonale přilne k podkladu. Přilnavost je vhodné si nejprve vyzkoušet na vzorku nebo části podlahy. Na adhezní můstek se pak aplikuje nivelační, vyrovnávací hmota s vlákny, která je pevná a vhodná pro plošné vyrovnání betonových i dřevěných podkladů v interiéru. I kdyby se propadla spára dlažby, nivelační vyrovnávací hmota s vlákny vzniklou nerovnost vynese a materiál nepraskne,“ doplňuje Josef Beneš.

Volba epoxidové podlahy

„Epoxidové podlahy jsou výhodné, protože se snadno renovují. Pokud je podlaha poškrábaná nebo se nám už nelíbí a chceme změnu, stačí ji zbrousit, aplikovat na ni adhezní můstek a znovu přetřít,“ dodává Josef Beneš. Epoxidové lité podlahy se dříve používaly hlavně do technických provozů, skladů nebo garáží, dnes se aplikují i do interiérů a hodí se i na zastřešenou terasu. Aplikace probíhá litím a roztíráním stěrky na podkladový beton.

On – line stavební deník

Nečekané změny přinesl stavební deník. Stavbyvedoucí Josef Beneš se rozhodl, po důkladném zvážení, pro výměnu rozvodů stávajícího topení, kvůli instalaci nového kotle. I když ocelové trubky vypadají na pohled ještě hezky, zevnitř mohou být zarostlé, což by pro nový kotel nebylo vhodné. Současně s vyřezáním a odstraněním starých trubek, které nahradí nové, budou vyměněny i ventily s termostatem.

Fotovoltaika a umístění řídící jednotky

Řídící jednotka je takzvaným mozkem celého systému. „Zahrnuje řídící elektroniku, ve které je nahraný řídicí systém a také důležité komponenty jako jsou oběhové čerpadlo, střídač pro fotovoltaiku a další součásti. Výhodou vždy je, když celá jednotka může být na jednom místě. V moderních domech bývá pro tyto účely technická místnost. Ve zrekonstruovaných domech je nutné najít prostor a připravit jej pro instalaci,“ říká Jiří Šizlink, vedoucí vývoje firmy Tenaur.

Instalace jednotky s propojením topné soustavy

Jednotka zajišťuje funkci vytápění, případně chlazení, je napojena na teplou užitkovou vodu a propojena s fotovoltaickým systémem. Protože fotovoltaika neukládá energii do baterií, je nutné vyrobenou energii spotřebovat v době, kdy svítí slunce. Uživatel sám si může teplotu nastavit nebo zadat toleranci ochlazení domu například o půl stupně. V přechodném období si systém sám zjistí předpověď počasí na následující den a vyhodnotí, zda bude mít přebytek energie a automaticky dům dotopí. Když přijde změna počasí, nastaví se sám do klasického režimu.

Systém lze řídit i přes mobil

Správný řídicí systém se ovládá on-line. „Přes mobil se můžeme například podívat, kolik energie vyrábí fotovoltaika, zda běží tepelné čerpadlo, jaká je v domě teplota a podobně. Když například budeme chtít prát v době, kdy máme vlastní energii, pračku můžeme spustit i přes mobil, na dálku,“ vysvětluje Jiří Šizlink.

Tagy: