Zateplení stropu v garáži minerální vatou

Strop garáže nebo jiných suterénních prostor velmi často propouští vlhkost a zimu do nadzemních obytných místností. Jako izolaci lze použít klasický polystyren, který ale nevyhovuje mnoha parametrům a je nutné jej přetahovat perlinkou a lepidlem nebo panely z minerální vaty, která má požární odolnost a je výborným akustickým izolantem.

Zateplení stropu garáže

Jako druh izolace byla zvolena minerální vata, která má dobrou požární odolnost i akustickou izolaci, je tepelně izolační, dokáže dobře tlumit hluk a zlepšuje prostorovou akustiku. Má dlouhou životnost a odolnost proti dřevokazným škůdcům, hlodavcům a hmyzu, což dělá z minerální vaty špičkového pomocníka.  Izolace je ekologicky a hygienicky nezávadná a odolná vůči plísním a houbám.

Desky o rozměrech 100×33 cm s kovovými vlákny a zabroušenými hranami mají svůj specifický důvod v použití. Tyto desky totiž dokonale vyrovnají nerovnosti stropu v garáži. Jsou tedy využitelné zejména v místech, kde z nejrůznějších důvodů není potřeba stěny či stropy vyrovnávat. Desky minerální vaty jsou vhodné pro nezatížené tepelné, zvukové a protipožární izolace především šikmých střech s vkládáním mezi krokve i do přídavného roštu, do příček, izolací dřevěných stropů, podhledů i dutin.

Před samotnou instalací izolačních desek z minerální vat je nutné strop připravit na pokládku izolace. Především důkladně odstranit starou malbu, očistit od prachu a napenetrovat. Odstranění barvy je důležité, neboť při špatném očištění stropu se může stát, že se vrstva desek a lepidla utrhne společně s nánosem barvy na stropě a celá operace se musí začít znovu.

Jako lepidlo použijeme klasické lepidlo na minerální izolaci na fasádu, tzv. flexibilní. Desky se na ošetřený strop lepí bez kotvení, lepidlo má výborné vlastnosti a desky na stropě bez problémů udrží. Tato aplikace izolace je rychlá, levná a spolehlivá. Není potřeba podkládat desky perlinkou. Výhodou minerálních desek je i to, že se dají nastříkat barvou, případně si můžeme koupit už desky nabílené. Vždy musíme mít na paměti, že pokud se pouštíme rekonstrukce, vyklidíme co nejvíc nepotřebných věcí, které se v rekonstruované místnosti nashromáždily. Pokud je nechceme rovnou vyhodit, najdeme si nějaké místo mimo dům, kde nebudou překážet ani lidem ani technice. Jinak ocitnete se v pasti nashromážděného haraburdí, které už není kam umístit. Garáž musí být naprosto prázdná, jinak nebude možno provádět nejen izolaci stropu, ale ani žádné další úkony.

Izolace stropu ve sklepě se aplikuje zespodu, což je jednodušší způsob. Kromě výše zmíněného nejideálnějšího způsobu izolace pomocí minerální vaty se zkosenými rohy jsou další typy zaizolování stropu. V případě, že je původní strop natolik nerovný, že by další úkony ke srovnání byly nákladné nebo dokonce nemožné, můžeme vytvořit rastr, na který izolaci naaplikujeme.

Izolace na sádrokartonový rastr

Na rastry se následně nasazuje příslušná izolace. Pokud nepočítáme se speciálním akustickým nebo protipožárním izolantem, i zde je vhodná minerální vata. Další možností je polystyren, ovšem musíme vybrat ten správný. Polystyren, určený pro izolace stropů a méně namáhaných míst je moderním tepelně izolačním materiálem, jehož hlavní předností je velmi nízká tepelná vodivost a vysoká pevnost v tlaku.

Díky těmto vlastnostem lépe tepelně izoluje a je odolnější vůči zatížení oproti pěnovému polystyrenu. Dále má velmi nízkou nasákavost a není nutné jej v konstrukcích chránit vodotěsnou izolací. Vyznačuje se také vysokou trvanlivostí, odolností vůči vlhkosti, stabilní povrchovou úpravou či jednoduchou zpracovatelností.

Stříkaná izolace

  • PUR pěna tepelná: tvrdá i měkká pěna
  • hydroizolační: tvrdá pěna s vyšší hustotou
  • akustická: měkká i tvrdá pěna

Měkké pěny jsou vhodné především jako tepelná i zvuková izolace interiérů budov, slouží především zateplení vnitřních šikmých i vodorovných částí podkroví, svislých příček, dřevostaveb i vyplnění různých dutin a prasklin.

Tvrdé pěny vzhledem ke svým vlastnostem daných uzavřenou strukturou buněk nabízejí širší možnosti využití jak v exteriérech, tak i interiérech. Dle výše objemové hmotnosti se uplatňují jako izolace krovů, stropů, obvodových stěn, základů atd. Pěny s vysokou hustotou jsou vhodné zejména pro pochozí venkovní ploché střechy, namáhané podlahy.

Tagy:
rekonstrukce garáž vlhkost fachmani zateplení polystyren zateplení stropu minerální vata pěna perlinková vazba izolant