Rekonstrukce staršího domu je pro fachmany obrovskou výzvou

Kdo z nás by nechtěl mít vlastní dům? Otázkou však je, zda si nechat postavit zcela nový od renomované firmy, nebo investovat do domu staršího, již postaveného, a pustit se do jeho rekonstrukce. Jestliže máme finanční rezervu, můžeme si takový objekt nechat opravit. Získáme tím dům snů, který bude přesně podle našich představ. Navíc se můžeme na rekonstrukci sami podílet a přispět tak vlastními silami k vysněnému obydlí. Fachmani nám ukážou jak na to.

Fachmani

Projekt Fachmani je věnovaný celkové rekonstrukci staršího domu, a to od samého počátku jeho koupě až do úplného konce, kdy máme vysněné obydlí připravené k obývání. Dozvíme se, jak zajistit jeho financování, zajistíme veškerá potřebná povolení, ukážeme si samotné dílčí stavební práce, a to i za přispění současných technologií. V pořadu budeme sdílet i on-line stavební deník. Fachmani nás hravě provedou veškerými úskalími a problémy, bez kterých se žádná stavba neobejde.

Projektant

Než se vůbec pustíme do prvních úkonů na domě, musíme si rozmyslet, jak vlastně dům bude vypadat. Pozveme ke spolupráci projektanta, který nám připraví projekt. Ten má své náležitosti, proto při volbě toho nejvhodnějšího nehledejme pouze podle ceny za výkon. Projektant má na starosti veškeré dokumentační záležitosti a správné naprojektování stavby tak, aby nespadla. Profesionálové v oboru mají nepřeberné zkušenosti s rekonstrukcemi domů i bytů a neustále sledují nové trendy a požívané technologie, jsou tedy schopni poradit, co všechno by bylo vhodné vyměnit a jaké práce by se na stávajícím objektu měly provést. Vše je vždy na domluvě majitele a projektanta. Samozřejmě záleží i na finanční stránce. Musíme vědět, kolik peněz jsme ochotni do rekonstrukce investovat. V našem případě máme část vlastních finančních prostředků a část se bude řešit pomocí úvěru.

Zhodnocení stávajícího stavu jednotlivých místností

Obývací pokoj je velká a prostorná místnost, avšak vzhledem k tomu, že je objekt vybudován zhruba na počátku 80. let, bude zapotřebí celková rekonstrukce tak, aby se tato místnost stala moderní a zcela odpovídala dnešní době. Dřevěné trámy, které jsou dominantou obývacího pokoje, budou zachovány. Musí se však obrousit a následně se nalakují do barvy budoucího interiéru.

Stávající kuchyň je z dispozičního hlediska na zcela nevyhovujícím místě. Je poměrně daleko od obývacího pokoje. Přesune se tedy do vedlejší místnosti. Stěna dělící tyto dvě místnosti se probourá a vytvoří se prostup. Kuchyň tak bude nejbližší místností k hlavnímu vstupu a bude přímo navazovat na obývací pokoj, kam můžeme posléze umístit i jídelní stůl.

Chodba je obložena tmavým dřevem. Obklad ji činí tmavší a stísněnější. Vše přijde pryč. Stejně tak i stěny na toaletě, které se nesou ve stejném duchu jako chodba. Koupelna je obložena tmavě hnědými kachličkami. Prostor opět působí celkem stísněně a veškeré obklady vyměníme za světlejší, aby se místnost prozářila a působila svěže.

Dojde také na kompletní rekonstrukci střechy, vsadí se nová okna, vytvoří podhledy. Na jižní straně střechy budou umístěny fotovoltaické panely. Suterén v domě je veliký s množstvím úložného prostoru. Část tohoto prostoru oddělíme, bude vybudován nový vchod přímo ze zadní zahrady a v zimních měsících zde bude uskladněn zahradní nábytek a vše potřebné pro práci na zahrádce.

Po celkové prohlídce nemovitosti projektant přesně zaměří celý objekt, připraví projekt stávajícího stavu a následně i projekt nového odhadovaného stavu, což trvá zhruba jeden měsíc.

Stavební firma, vyklizení domu

Ve chvíli, kdy máme hotovou projektovou dokumentaci, přichází na scénu stavební firma. S panem stavitelem musíme projít celý objekt, abychom mu předali veškeré námi dostupné informace, které nejsou v projektu zaznamenány. Jedná se např. o přípojku plynu, vody či elektřiny. Domluvíme se, co by mělo zůstat v původním stavu a co přijde zbourat.

Po obhlídce objektu zhodnotíme situaci a dům vystěhujeme. Kompletně odstraníme veškeré věci z interiéru, aby byl připravený na bourání. Provedou se sondy. Projektant vypracovává projekt podle vnějšího stavu, ale stavební firma musí zjistit za pomoci sond, zda je vše tak, jak odborník na projekty předpokládá.

Smlouva se stavební firmou je vyřešená. Od podpisu smlouvy trvá firmě zhruba tři až čtyři týdny než se na stavbu oficiálně dostaví a rozvrhne si postup prací. Většinou se práce uvnitř objektu nechávají na zimní měsíce, proto na našem objektu započneme s rekonstrukcí střechy a fasády. My už jen podepíšeme stavební firmě předávací protokol, kde je zaznamenán aktuální stav elektroměru, předáme klíče a rekonstrukce může započít. Obvykle se do předávacího protokolu píše i stav vodoměru, ale vzhledem k tomu, že tento objekt disponuje nefunkční studnou, žádný takový stav v této listině nebude.

Stavební deník

Každá stavba potřebuje svůj deník. Tento dokument je on-line a zaznamenává se zde vše, co se v průběhu celé stavby provedlo nebo ještě provede. K on-line stavebnímu deníku mají přístup všichni zúčastnění. Majitelé objektu tak mohou vidět postup provedených prací, i kdo je v danou chvíli na stavbě fyzicky přítomen. Mohou si tak bezpečně hlídat postup provedených úkonů. Každý den se tento deník aktualizuje o fotografie ze stavby, a jestliže nejsme s něčím spokojeni, můžeme se hned k dané problematice vyjádřit. Zápisy se provádějí denně, a jestliže máme ke stávajícímu provedení jakoukoliv výtku, dostaneme odpověď maximálně do druhého dne.

Tento deník je i šikovným pomocníkem, chceme-li se po nějaké době ke stavebním pracím vrátit. Hravě tak zjistíme vše potřebné i po uplynutí několika let.

Tagy: