Rekordní zájem o Sicílii, může za to i seriál Bílý lotus

Největší ostrov Itálie láká turisty z celého světa. Není divu, na Sicílii si přijdou na své milovníci krásných pláží, dobrého jídla, přírody, ale i historie a kultury. Už od starověku se tu střetávají různé civilizace ze všech stran Středozemního moře. Budete se tu cítit trochu jako v jiném světě, přesto ale neztratíte pohodlí cestování v rámci Evropské unie.

Pokud se chystáte na Sicílii, nadešel nejvyšší čas – zájem o dovolenou na největším středomořském ostrově roste. Počet turistů na ostrově v roce 2022 byl o 51,7 % vyšší než v roce 2021. Zejména sever Sicílie v posledních letech láká návštěvníky po celý rok, nikoliv jen během sezóny.

„Zájem o Itálii mezi českými turisty roste, proto jsme se rozhodli přidat více hotelů na Sardinii a začít od června nově létat také do Kalábrie nebo na Sicílii. Právě do hlavního města Palerma budou letadla startovat přímo z Prahy každý pátek během celého léta, doba letu trvá jen necelé dvě hodiny," potvrzuje nárůst obliby této destinace tisková mluvčí cestovní kanceláře Čedok, Kateřina Pavlíková.

Po skončení pandemie a uvolnění restrikcí se v lidech znovu probudila touha cestovat a turismus narostl celosvětově, Sicílie ale láká i něčím dalším. Teď nemáme na mysli věhlasné pláže, nejvyšší činnou sopku v Evropě ani výborné jídlo.

„Jedním z hlavních důvodů je americký komediálně-dramatický satirický televizní seriál Bílý lotus (White Lotus). Druhá řada tohoto seriálu, který získal i Zlatý glóbus, vyšla loni a odehrává se právě na Sicílii,“ vysvětluje Dario Ferrante, výkonný ředitel a generální ředitel společností TOUR PLUS SICILIA a AbsoluteSicilia Luxury Travel. Američané, Britové a Australané díky seriálu Sicílii propadli. Americký deník New York Times tento trend dokonce označil termínem „White Lotus Vacation“, neboli dovolená s Bílým lotusem. Pro Sicilany není filmový turismus ničím novým. Na ostrově se natáčel kultovní oscarový film Kmotr nebo historicko-romantické filmové drama Gepard.

„Další vlnu turistů by mohl přilákat i nový film Indiana Jones a nástroj osudu, který se tady natáčel a do kin putuje už letošní léto,“ říká průvodce Alessandro. Dodává, že místní si na zvýšený počet návštěvníků nestěžují, turistický ruch je páteří ekonomiky ostrova, takže jsou rádi, že mají po covidu zase stálý příjem. Dario i Alessandro se navíc shodují, že overturismus (tzn. přetížení nebo přelidnění z přemíry turistů), jak to už znají například v italských Benátkách, se ostrova zatím netýká.

Památky, jídlo a pití

A za čím se turisté na Sicílii vydávají? Kateřina Pavlíková uvádí: „Návštěvníci jezdí na dovolenou na Sicílii za výbornou italskou gastronomií, za historickými památkami, ale také na výlety, mimo jiné i na aktivní sopku Etna, kam se dá dostat i lanovkou. Lodí se mohou přesunout také na známé Liparské ostrovy nebo se projít uličkami Taorminy i oblíbeného letoviska Cefalú.“

Podmanivé Palermo

Pojďme si ta nejhezčí místa přiblížit trochu detailněji. Začneme v hlavním městě Palermu. Rušné město plné majestátních historických budov, dobrého jídla, krásných italských uliček, ale i naprostých kontrastů a dopravní anarchie. Už po příjezdu si zde budete připadat jako v jiném světě, spíš, než evropský má město orientální nádech. Když se ale nezaleknete oprýskaných budov, a ne vždy uklizených ulic, čeká na vás jedinečný zážitek. Město zapsané na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO má co nabídnout zájemcům o historii, kulturu a architekturu, přijdou si na své ale i milovníci jídla a nočního života.

Město založili v 7. století př. n. l. Féničané jako obchodní překladiště, po století tu žili v toleranci Arabové, Byzantinci i Židé. To se otisklo i v místní architektuře, tzv. „sicilském románském slohu“, který nese arabské i byzantské prvky.  Během zlatého věku Sicílie v 11. a 12. století postavili Normané v Palermu velkolepé budovy, které se dochovaly dodnes. Jednou z největších pamětihodností normanské architektury na světě je katedrála Monreale jižně od města. Tento specifický architektonický styl můžete obdivovat i v centru města, jednou z nejkrásnějších staveb je Katedrála Nanebevzetí Panny Marie neboli Normanský dóm. V blízkosti se nachází i Normanský palác, který je v dnešní době sídlem sicilského parlamentu a vlády. Při procházce centrem pak určitě stojí za zastávku i Teatro Massimo nebo kostel Santa Caterina. Ze střechy kostela si můžete užít nádherný výhled na celé Palermo, na nádvoří u fontány si pak můžete sníst nejlepší Cannoli ve městě.

Už samotná poloha Palerma je velmi podmanivá. Město leží v údolí s romantickým názvem Conca d’Oro – Zlatá mušle, obklopené pahorky a mořem. Britský dramatik Oscar Wilde ho dokonce nazval nejkrásněji položeným městem na světě. To můžete posoudit sami, pokud se vydáte ke katedrále Monreale, která se tyčí vysoko nad městem. Pokud se vám nebude chtít nikam přejíždět, nevadí, můžete si jen užít atmosféru města, srdce centra je okolo náměstí Quattro Canti. Náměstí je obklopené historickými budovami, kavárnami, restauracemi a samozřejmě drobnými obchůdky. Všudypřítomné jsou stánky s pouličním občerstvením, Palermo bylo dokonce zvoleno pátým nejlepším místem na světě, kde si můžete vychutnat to nejlepší jídlo přímo na ulici.

Neobvyklou turistickou atrakcí jsou katakomby v kapucínském kostele, kde jsou uloženy ostatky více než 9000 mrtvých, asi tisícovka z nich byla mumifikována. Mrtvoly jsou zde rozděleny podle povolání a sociálního postavení. Kromě dobového oblečení na nich můžete pozorovat i výraz tváře – někteří vypadají zděšeně, jiní naopak, jako by se modlili.

Cefalù - ráj dovolenkářů

Pokud míříte na Sicílii spíše k moři, centrum Palerma nechte na jednodenní výlet a ubytujte se raději o kousek dál. Jedním z nejkrásnějších přímořských městeček je Cefalù. Oblíbené letovisko na severním pobřeží okouzlí návštěvníka nejen krásnými plážemi a dlouhou promenádou, ale i historickým centrem a úzkými uličkami plnými rozmanitých obchůdků. Jeho dominantou je katedrála na náměstí Piazza Duomo, která patří k nejkrásnějším normanským stavbám na Sicílii. Oblíbeným místem k návštěvě je také středověká prádelna nebo muzeum Mandralisca. Sbírky umístěné v tomto muzeu dokládají mimo jiné přítomnost Katraginců, Řeků, Byzantinců i Arabů. Opravdovou raritou je pak portrét „Neznámého námořníka“ od Antonella da Messiny, který vlastní druhý nejznámější úsměv na světě, bývá proto nazýván sicilská Mona Lisa. Cefalù si oblíbili i klienti Čedoku, cestovní kancelář má proto v nabídce poblíž města hned několik hotelů.

Kdo má rád přírodu a hezké výhledy, může si vystoupat na ikonickou skálu, z které budete mít celé Cefalù jako na dlani. Dobrodružnější turisté si přijdou na své v nedalekém pohoří Madonie, kde můžou prozkoumávat středomořskou vegetaci, horské louky, pastviny a kochat se všudypřítomnými výhledy do krajiny. Turistické stezky a horské silničky se tady klikatí mezi malými vesničkami, kde si život žije svým vlastním tempem. Výhodou je, že ani během hlavní sezóny tady na turistu nenarazíte. Nevýhodou, že autobusy do horských městeček jezdí jen dvakrát denně. Na hranicích parku Madonie leží i středověká vesnička Gangi, která byla vyhlášeno nejkrásnější vesnicí ostrova.

Dominanta ostrova - sopka Etna

Za odpočinkem u krásné pláže můžete vyrazit i do druhého největšího města Sicílie – Catanie. Jen městská pláž tady má 18 km. Catania, plná historie a kultury, vás uchvátí starým centrem a impozantní katedrálou svaté Agáty, kouzelnou atmosféru dokreslují místní restaurace a kavárny. Je to navíc skvělý výchozí bod pro výlety do okolí. Přímo nad městem se tyčí sopka Etna. Pokud vám nestačí obdivovat dominantu celého ostrova z dálky, můžete se vydat přímo na ní. Počítejte ale s tím, že nad výšku 2 900 metrů oficiálně můžete pouze s průvodcem, takže hlavní kráter a nejvyšší bod Etny nelze navštívit na vlastní pěst. Zážitek je už samotná cesta od pobřeží na vrchol. Nejprve budete projíždět úrodnými svahy lávových polí s vinnou révou a políčky nejrůznějších plodin, poté projedete hustými lesy, až začne vegetace postupně řídnout. Nakonec se dostanete do měsíční oblasti sopečných kamenů a prachu, což je naprosto jedinečný zážitek. Přece jen stát na nejvyšší činné sopce Evropy se vám nepoštěstí každý den. Můžete se projít i po úbočí Etny a obdivovat vyhaslé krátery. Divokou přírodu ale nečekejte, u stanice lanovky najdete stánky se suvenýry i restaurace. Na druhou stranu, díky tomu, že je sopka přizpůsobená pro turisty, nemusíte nahoru šlapat po svých. Až k dolní stanici lanovky vás pohodlně vyveze autobus. Jednodenní výlety sem nabízí i cestovní kancelář Čedok.

Pokud chcete zůstat u obdivování Etny z dálky, skvělým místem je městečko Taormina. Nejkrásnější, ale zároveň nejvyhledávanější letovisko Sicílie vás uhrane svými kouzelnými uličkami, historickými památkami nebo nádherně zachovaným řeckým divadlem, odkud se naskytují krásné výhledy nejen na Etnu. Přívlastek nekrásnější letovisko Sicílie Taormině neupíráme, její popularita má ale i stinné stránky. Turistický ruch tu ovládl každá aspekt života, během hlavní sezóny jezdí do města davy turistů, mimo sezónu se městečko staré přes 2300 let, stane městem duchů. „I přes to všechno ale za návštěvu rozhodně stojí, Taormina je za jedno z nejhezčích měst považovaná naprosto právem. Ideální ale je si návštěvu naplánovat na večer. Hlavní památky jsou blízko u sebe, takže projít centrum zvládnete rychle, a pak už si jen můžete užívat dechberoucí atmosféru,“ říká průvodce Alessandro.

Sicílie ale není jen Palermo, Etna a Taormina, ostrov toho má tolik co nabídnout. Jak říkal už řecký filozof Platón:„Sicilané staví věci, jako by měli žít věčně, a jedí, jako by měli zítra zemřít." Až si budete obklopeni staletými stavbami pochutnávat na sicilské kuchyni, dáte mu za pravdu. Některé stavby jsou staré i přes dva a půl tisíce let, velmi ceněné jsou pozůstatky antického Řecka. Archeologická naleziště světové úrovně se nachází například v Údolí chrámů poblíž města Agrigento nebo v Segestě v provincii Trapani. Kromě zájemců o historii si zde přijdou na své i milovníci přírody, která naleziště obklopuje.

Sicílie okouzlí i přírodou

Krásná příroda je celkově velkým lákadlem ostrova. Liparské ostrovy, mimochodem také součást světového dědictví UNESCO, jsou toho příkladem. Sedm sopečných ostrovů, tedy vrcholků sopek vyčnívající nad hladinu, lákají svou rozmanitostí k objevování. Největší z nich je Lipari, kde si můžete prohlídnout historické centrum, posedět v restauraci s vyhlídkou na moře a krásnou přírodu nebo navštívit muzeum Liparských ostrovů. Vulcano je zase známý svými horkými prameny a sopečným bahnem, zatímco ostrov Stromboli nabízí možnost obdivovat jednu z nejaktivnějších sopek na světě.

Na seznamu světového dědictví je zapsáno i město Syrakusy. Jeho symbolem je největší divadlo řeckého světa nebo papyrus, který jinde v Evropě volně neroste. Za návštěvu stojí také město Marsala, v jehož blízkosti můžete obdivovat rozsáhlé saliny, tedy nádrže na mořskou vodu, z nichž se získává sůl, se starobyle vypadajícími větrnými mlýny. Za pozornost stojí i zdejší víno.

A jak se na všechna tato místa dostat? Na Sicílii je poměrně běžné si půjčit auto, je ale nutné počítat s opravdu divokým provozem, obzvlášť v hlavním městě a jeho okolí. Další alternativou je veřejná doprava, kterou není problém využít k cestování mezi městy, do přírody nebo k některým památkám se s ní ale dostanete složitěji. Pohodlné řešení je využít organizovaných výletů od cestovní kanceláře, která vás na ta hlavní místa zaveze.

Co dodat na závěr? Na Sicílii si zkrátka najde každý to své. Ostrov má co nabídnout i lidem, kteří už znají pevninskou Itálii. „Jednou z úžasných věcí na cestování Sicílií je, že si uvědomíte, jak rozdílné jsou jednotlivé části Itálie, a jak vás tohle místo překvapuje na každém kroku,“ potvrzuje i Kateřina Pavlíková

Tagy: