Řeku v Indii pokryla jedovatá pěna. Hinduisté v ní přesto provádějí očistnou koupel

Obrovské pěnové skvrny se utvořily v indické řece Jamuna, která se vlévá do Gangy, jež je pro Indy posvátná. Vznikly zřejmě kvůli smíchání průmyslového odpadu a odpadních vod. Pěna je proto toxická, přesto se v ní řada Indů koupe.

Na první pohled to vypadá jako obyčejná koupelová pěna. Jenže šumící bílá hmota v řece Jamuna je jedovatá. Obsahuje totiž velké množství fosfátů a čpavku, tudíž může způsobit respirační a kožní problémy.

Riziko zdravotních obtíží ale řadu Indů od vstoupení do řeky neodradilo. Americká CNN napsala, že hinduisté mají náboženský festival a někteří věřící se tak chodí do jedovaté vody modlit a polévat vodou.

„Voda je extrémně špinavá, jenže nemáme na výběr. Koupání je rituál, takže jsme se přišli koupat,“ popsala lakonicky pro americkou stanici jedna z věřících.

Indické úřady mezitím započaly s čištěním kontaminované řeky. Na úklidu pěny se podílí 15 lodí. Podle expertů už ale toxický odpad napáchal obrovské škody.

Řeka Jamuna je znečištěná celoročně. Nejhorší je situace kolem hlavního indického města Nové Dillí, kterým řeka protéká. Indie s ekologickým odpadem bojuje dlouhodobě, zemi trápí také nadměrné emise.

Tagy: