Reportáž: Expo na každém kroku. Dočkali jsme se, radují se z výstavy obyvatelé Dubaje

Výstava Expo 2020 v Dubaji byla zahájena 1. října a potrvá do konce března.

V Dubaji začala výstava Expo 2020

Expo 2020 je pro naši zemi i pro nás velká věc, přiznala CNN Prima NEWS jedna z obyvatelek Dubaje. Spolu s ostatními místními se raduje, že se světoznámé výstavy i přes pandemii koronaviru nakonec opravdu dočkali. Veletrh oficiálně začal 1. října a potrvá šest měsíců. Země, která se snaží být ve všem „nej“, vzala i jeho marketing po svém. Na Expo láká na každém kroku.

„Expo je velký moment jak pro naši zemi, tak pro nás, kteří tu žijeme. Koná se sice o rok později, ale jsme rádi, že jsme se výstavy dočkali. Před rokem tomu kvůli pandemii koronaviru skoro nikdo nevěřil,“ přiznává pětapadesátiletá obyvatelka Dubaje a kolem ní svítí několik digitálních bannerů, které na světoznámou výstavu lákají.

Podobné nadšení z veletrhu panuje v celé zemi. Po městě vlají vlaječky s nápisy Expo 2020 a reklamy na výstavu jsou vidět téměř na každém kroku nejlidnatějšího města Spojených arabských emirátů (SAE). Neminuly obchodní centra, hotely, budovy, ale ani nejznámější památky.

Například u vstupu do nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa hraje na obří obrazovce oficiální videoklip i s oficiální písní letošního ročníku výstavy. Na nově postavené památce Ain Dubai, která připomíná známé Londýnské oko, v podvečer zase svítí nápisy Expo 2020. A reklamám na výstavu se nevyhnuly například ani toalety v největším obchodním centru světa Dubai Mall či mobilní telefony turistů v zemi, kterým běží reklama v levém rohu obrazovky.

Země plná „nej“

Obyvatelé Dubaje jsou zkrátka zvyklí vše pojmout ve velkém a ve všem chtějí být nej. Mají nejvyšší budovu světa, nejluxusnější hotel na světě, nejvýše položený výtah nebo největší cukrárnu. A nej bude hned v několika věcech i letošní ročník Expa.

Výstavu, kde se mají předvádět poslední inovace současného světa, nejmodernější technologie, architektura nebo kultura, poprvé za 170 let hostí arabská země. Zároveň se veletrh koná poprvé v regionu označovaném jako Střední východ a severní Afrika.

Letos se jej účastní celkem 191 zemí z celého světa a poprvé má každá z nich svůj pavilon. Obyvatelé Dubaje prostory pro Expo nově vybudovali a prodloužili k nim dokonce i linku metra. Vznikla tak stanice Expo 2020, která má být největší stanicí metra na Středním východě.

A na počest letošního ročníku výstavy by se dokonce měla postavit i budova převyšující současnou nejvyšší stavbu světa Burdž Chalífa. Její název by měl být Burj 2020 nebo Dubai Tower.

Správný moment pro Dubaj

„Bude se na nás koukat celý svět. Možná je pro Dubaj teď ten správný moment, že se tu pořádá Expo, protože za sebou máme pandemii koronaviru,“ věří Tatjana Lahmarová, zástupkyně ředitele jedné z největších cestovních kanceláří v SAE Royal Gulf, která zprostředkovává Čechům dovolenou v Dubaji. Zároveň ale přiznává, že koronavirus turistický ruch v zemi tolik nepoškodil.

„Pandemii jsme tolik nepocítili, protože Dubaj byla otevřená i loni, turismus pro nás tedy nezačíná s Expem. Už od loňska jsme měli hodně rezervací, ale spíš do dražších hotelů. Rány si tedy v podstatě hojit nemusíme, ale samozřejmě se to nedá srovnat s rokem 2019. Ten byl za posledních osm let, kdy v Dubaji žiji, podle čísel jeden z nejlepších,“ popsala CNN Prima NEWS Lahmarová s tím, že věří, že i díky Expu dosáhne letošní sezona tak na 70 procent z roku 2019. „To by bylo super,“ podotkla.

Podle Lahmarové světová výstava zajímá především obyvatele Číny, Indie, Ruska a z Evropy Italy, Čechy, Francouze a Němce. Ona sama je z výstavy nadšená, půjde se tam podívat ještě o víkendu. Plánuje si koupit vstupenku na celých šest měsíců, kdy výstava potrvá.

„Jako zástupce cestovní kanceláře jsem se na veletrhu byla podívat už čtyřikrát. Byla jsem překvapená z ruského pavilonu, ten byl hrozně barevný, bylo to krásné. Indie a Itálie také vypadá super, český pavilon je nádherný,“ přiznává s úsměvem Lahmarová s tím, že má seznam asi deseti pavilonů různých zemí, které chce rozhodně navštívit. Také se těší na umělce, kteří na veletrhu vystoupí. „Velká jména ještě pořadatelé neoznámili, je to pro nás překvapení. Uvidíme, co všechno Expo přinese,“ těší se.

PCR testy a roušky

Češi mohou do Dubaje vstoupit, pokud mají negativní PCR test, který není starší než 72 hodin. Tato podmínka platí pro očkované i neočkované, země je nerozlišuje. Podobnou podmínku má i samotná výstava. Lidé s už zakoupenou vstupenkou ale budou mít možnost nechat se zdarma otestovat přímo v areálu výstaviště. Podle údajů na webu Expa by výsledek měl být dostupný asi do čtyř hodin.

V zemi lidé musí nosit roušky, a to ve vnitřních prostorách, ale i venku na ulici. Také musí dodržovat rozestupy a dezinfikovat si ruce. Přísnější koronavirové restrikce ale v zemi nejsou, patří totiž k nejproočkovanějším na světě. Dubaj má téměř 84 procent očkované populace čínskou vakcínou Sinopharm nebo Pfizerem. Mnoho lidí je vakcinováno i třetí dávkou a někteří dostali už i čtvrtou dávku vakcíny.

Češi mohou na Expo i zadarmo

Češi se na výstavu mohou podívat i zadarmo. Každý, kdo si koupí letenku například u Emirates nebo u Fly Dubai, totiž obdrží zároveň jednorázovou vstupenku na Expo zdarma. Ceny vstupenek se jinak pohybují od 600 korun za den do 3 000 korun za permanentku.

Český pavilon má plochu 2 200 m² a nachází se v zóně zaměřené na udržitelnost u jednoho z hlavních vstupů na výstaviště. Jeho tématem je „České jaro“ (Czech Sping) a hlavní hvězdou systém Solar Air Water Earth Resource (S.A.W.E.R.). Ten za využití solární energie vyrábí ze vzduchu vodu a zavlažuje zahradu v okolí českého pavilonu a je využitelný i v poušti. Spojené arabské emiráty si totiž jako téma výstavy vybraly „Connecting Minds, Creating the Future“, tedy spojování myšlenek a vytváření budoucnosti. Další dílčí témata jsou udržitelnost, mobilita a příležitost.

Český pavilon na Expo 2020:

Akce se původně měla uskutečnit od 20. října 2020 do 10. dubna 2021. Kvůli pandemii koronaviru ale byla o rok posunuta. Další ročník se uskuteční v roce 2023 v Buenos Aires, tedy v hlavním městě Argentiny.

Místo k moři do města

Ve SAE navíc v říjnu začíná i sezona dovolených, která trvá až do května. I díky Expu cestovní kanceláře a agentury evidují zvýšený zájem právě o Dubaj. „Zájem o tuto destinaci v posledních týdnech roste. Mnoho hotelových kapacit v zemi je kolem začátku Expa plných,“ potvrdila mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková s tím, že agentura disponuje širokou nabídkou a klientům zájezd do Dubaje zprostředkuje.

Češi podle Řezníčkové létají nejčastěji do pětihvězdičkového hotelu s all inclusive na osm dní. „Standardně Češi upřednostňují hotely na pobřeží, ale díky Expu se zvyšuje poptávka i o byznys hotely ve městě,“ upozornila.

Oficiální píseň Expo 2020:

Tagy: