Šance pro vyprahlé země: Přístroje „chytí“ vodu ze vzduchu, proud si samy vyrobí

Každý čtvrtý člověk na světě nemá doma přístup k pitné vodě. Řada míst navíc trpí extrémním suchem. A nejde jen o Afriku, své ví o problému také na blízkém východě. Vedle odsolování a kondenzace vody, při které se často spálí spousta elektřiny, teď pro vyprahlé oblasti, jako je třeba katarská metropole Dubaj, svítá další příležitost, jak se dostat ke sladké vodě. Firma se sídlem v americké Arizoně dokázala zkombinovat dosud známé procesy a k výrobě vody potřebuje jen sluneční paprsky a vzduch. Zařízení přitom nepotřebuje externí zdroj elektřiny a voda z něj teče rovnou pitná.

Nedostatek pitné vody ve světě je dlouhodobý problém, na který upozorňují přední světové organizace. Podle studie UNICEF nemá doma přístup k pitné vodě každý čtvrtý člověk. Pokud se situace nezačne řešit, nebudou mít do roku 2030 k dispozici pitnou vodu miliardy lidí. Na problém dlouhodobě upozorňuje také WHO (Světová zdravotnická organizace).

Jedno z řešení vodní krize teď nabídla americká společnost SOURCE. Její zařízení vypadá jako obyčejný solární panel. Uvnitř se ale nachází speciální mechanismus s větráky, které roztáčejí vzduch a ženou ho skrze houbovitý materiál. Ten je schopen zachytit vzdušnou vlhkost.

Po kondenzaci vody v zařízení do ní přístroj automaticky přidá hořčík a vápník, aby měla lepší chuť a byla pro člověka zdravá, tvrdí firma a hodlá na novince postavit velký byznys. Ve spolupráci se Saúdskou Arábií chce nyní v blízkovýchodní zemi postavit 18 hotelů, které budou využívat výhradně takto vyrobenou vodu.

Klíčovou inovací v celém procesu má být přitom fakt, že zařízení nepotřebuje k získání vody žádný externí zdroj elektřiny, jelikož výrobnu pohání samotné solární panely.

Ekologické a na pohled elegantní řešení samozřejmě láká investory. Firma má už nyní největší vodní farmu v Dubaji, kde produkuje až 1,5 milionu litrů pitné vody ročně. V plánu je i výroba vlastní lahvované vody a její prodej.

Češi budou vodu ze vzduchu vyrábět na EXPO

Podobnou technologií se shodou okolností bude pyšnit také český pavilon na světové výstavě EXPO 2020, která se bude kvůli celosvětové pandemii konat až letos na podzim. Nedostatek vody a téma udržitelnosti je jedním z hlavních motivů tradiční výstavy, která se koná právě v metropoli Spojených arabských emirátů Dubaji.

Jádrem české expozice bude mechanismus S.A.W.E.R. (Solar Air Water Earth Resource), který má za cíl rovněž vyrábět vodu ze vzduchu a s pomocí solární energie. Nadstavbou má získanou vodu použít k proměně suché a horké pouště v zelenou krajinu. Český pavilon bude mít rozlohu 2200 metrů čtverečních.

Tagy: