REPORTÁŽ: Šéfka, babička a modla. Jak Britové vzpomínají na královnu Alžbětu II.?

Pohřeb královny Alžběty II. přilákal do Londýna desítky až stovky tisíc lidí nejen z jiných koutů Velké Británie, ale rovnou celého světa. Mezi zahraničními návštěvníky jsem se ocitl i já. V přeplněných ulicích britské metropole jsem si povídal s řadou Britů, rodilých Londýňanů i cizinců, přičemž jsem se primárně ptal na to, jak si zesnulou panovnici zapamatují. Všechny odpovědi měly jeden společný jmenovatel – nikdo neřekl proti Alžbětě II. cokoliv špatného, pro všechny byla modlou a ikonou.

Říká se, že o mrtvých jen dobře, ale tohle pravidlo se mnohdy moc nedodržuje. Na pohřbu anglické královny Alžběty II. v Londýně však známé pořekadlo kupodivu platilo. Hanlivá slova či jízlivé poznámky jste od nikoho neslyšeli.

V den pohřbu jsem se snažil protlačit co nejblíže k místu, kudy měla rakev s panovnicí putovat. Nejlepším stanovištěm se ukázala proslulá alej The Mall poblíž Buckinghamského paláce. Zde již bylo od brzkých ranních hodin doslova narváno a další davy lidí sem proudily. „Myslím, že Její Veličenstvo královna byla znamenitá žena. U nás není monarchie příliš oblíbená, ale musel jsem jí vzdát hold,“ řekl CNN Prima NEWS muž, který na pohřeb přicestoval až z australského Melbourne. A jeho slova o nepopularitě královské rodiny v jeho domovině byla to nejostřejší, co zaznělo.

Královský pohřeb a následný průvod přilákal všechny bez rozdílu. Jak staří pamětníci, tak mladiství či dokonce děti si tuto akci nemohli nechat ujít. V ulicích Londýna mezi nimi často stáli i váleční veteráni, kteří byli velmi snadno k poznání. Neměli sice uniformy, ale prokazovali zesnulé panovnici úctu tím, že se oblékli do sak a vzali černou kravatu, ale hlavně nezapomněli na svá vyznamenání, která si připevnili na oblečení.

„Královna byla náš šéf. Všichni vojáci to věděli,“ zmínil jeden z veteránů (na fotografii níže vpravo) pro CNN Prima NEWS. Podle svých slov strávil v armádě Jejího Veličenstva přes 30 let. Tohle je výjimečný den, její poslední cesta, tak je mojí povinností jí vzdát hold,“ řekl vysloužilý voják. Zároveň dodal, že její nástupce Karel III. bude „určitě dobrým vladařem“. „Setkal jsem se s ním hned několikrát. Je to báječný muž a státník. Jeho matka ho skvěle naučila, co má dělat. Spojené království je v dobrých rukách,“ mínil muž.

Jeho kamarád z armády přitakal. I on se prý s novým králem v minulosti setkal. „Před lety jsem měl to štěstí a nového krále jsem potkal. Šel jsem po jedné cestičce na venkově, on projel autem kolem, zastavil a nabídl mi odvoz. Odpověděl jsem mu: ‚Jste laskav, pane, ale jdu jinudy.‘ Hned jsem totiž šel za roh a on pokračoval rovně,“ vzpomněl veterán. A rovněž souhlasil, že královna bude navždy jeho „šéfem“. „Co ta udělala pro tuhle planetu... Pro nás to byla naše královna, ale pro zbytek světa to byla TA královna,“ zdůraznil vysloužilý voják.

Slova chvály měl i další, podstatně mladší, válečný veterán. I on pochopitelně dorazil v saku, na nějž si připíchl metál, a v černé kravatě. „Královna pro nás mnoho znamenala. Byla velice laskavá ke svému národu a až do konce neuvěřitelně aktivní, což je obdivuhodné,“ zmínil voják, který podle svých slov bojoval v Afghánistánu.

Babička celého národa

Královna byla nesmírně populární i u mladší generace. „Lepší královnu už nezažijeme. Byla skutečný velikán,“ měla jasno mladá Londýňanka jménem Evie. CNN Prima NEWS řekla, že jako teenager zažila na vlastní oči královskou svatbu nyní korunního prince Williama a vévodkyně Catherine. „Tohle se s tím ale nedá srovnat. Tolik lidí tu snad minule nebylo,“ dodala dívka.

Stejný názor zastával i Mark. Zhruba 40letý rozený a hrdý Londýňan na první pohled zaujal tím, že svým oblečením chtěl Alžbětu II. uctít, jak jen to bylo možné. Na pohřební procesí totiž dorazil ve fraku. „Byla zde celý můj život, dokonce i pro mé rodiče. Nikdy jsme jiného vladaře nezažili,“ řekl. I on je přesvědčen, že její nástupce si povede minimálně stejně dobře. „Doufám, že král Karel půjde v jejích stopách a budeme na něj taky moci být pyšní,“ doplnil Mark.

Trochu si ovšem postěžoval, že se mnozí lidé přišli na procesí podívat v běžném oblečení. „Je to přece historická chvíle,“ řekl muž ve fraku. Jedním dechem dodal, že by toleroval i klasický oblek a u dam šaty. A jak hodnotí zesnulou panovnici? „Byla to taková naše babička, víte. Je to tím, že byla naší královnou odjakživa. Byla prostě součástí mojí rodiny tak, jako byla součástí našeho národa. Proto jsem se ji rozhodl na její poslední cestě vyprovodit,“ zakončil Mark.

Někteří z lidí si na událost dokonce přinesli stoličky a seděli opodál, i když ze svých pozic neměli sebemenší šanci cokoliv vidět. To jim ale nevadilo. „Jsme tu kvůli atmosféře,“ reagovala jedna ze sedících dam. Stejně se prý zachovala i před lety při svatbě prince Williama a vévodkyně Catherine.

Dětské kresby i vzkaz z Česka

Na rozloučení dorazily i děti různého věku, včetně těch, které nejspíše ještě nedokážou pochopit, že již nemají královnu. Na rodičích tak bylo, aby dětem osobnost Alžběty II. přiblížili. „Byla to báječná panovnice, lepší jsme si přát nemohli. Snažím se dceři vysvětlovat, co všechno pro nás udělala,“ řekla pro CNN Prima NEWS paní Lisa, která svoji malou dcerku přivedla na poslední cestu vládkyně.

Už v předchozích dnech pokládali lidé na mnoha místech Londýna květiny a různé vzkazy královně. Kyticemi, dopisy a malovánkami dětí byly zahrnuté nejen různé monumenty, ale dokonce stromy v Green Parku či St. James Parku, které sousedí s Buckinghamským palácem.

„Jejímu Veličenstvu královně. Děkujeme,“ stálo ve vzkazu u jedné z květin podepsaném několika členy jedné rodiny. S kyticí doputovali z Cambridge, ovšem nikoliv z anglického města proslulého tamní univerzitou, nýbrž z kanadského Ontaria. „Děkuji za to, že jste byla tou nejmilostivější královnou,“ psalo se v dalším dopise.

Jeden ze vzkazů u monumentu Královského letectva poblíž Buckinghamského paláce měl dokonce i českou vlaječku. „Jejímu Veličenstvu, je těžké představit si Spojené království bez vás. Těžké představit si svět. Mnohým jste byla inspirací,“ stálo ve vzkazu. Poblíž ležely také fotografie či namalované obrázky s královnou. Zajímavý byl například ten, na němž Alžběta II. odcházela a ještě naposledy mávala rukou.

Čas truchlení je u konce, je tu nový král

Londýn zažil kvůli pohřbu naprosto nevídané manévry. Do akce se zapojily tisíce policistů, ale to ani zdaleka nestačilo. Londýnské strážce zákona, často k vidění v typických černých přilbách, kterým se přezdívá „bobíci“, museli podpořit také vojáci a najata byla rovněž doslova armáda pořadatelů. Ti stáli na mnoha místech, ke kterým se procesí byť jen blížilo, případně u uzavřených stanic metra.

Výlohy britských obchodů se suvenýry byly plné předmětů s tématikou královny Alžběty II. Ti uctivější prodejci je doplnili aspoň portrétem či dokonce zapálenou svíčkou. Další z obchodníků vyrazili přímo do ulic, kde procházejícím lidem prodávali britské vlaječky k mávání.

Pohřeb rovněž přitáhl obrovské množství cizinců včetně zahraničních televizních štábů. Po cestě k Buckinghamskému paláci jsem slyšel z úst reportéra španělštinu, u cesty The Mall pro změnu pravidelně vstupovala do vysílání novinářka izraelské televize i24NEWS. Ta to od jedné z Britek dokonce slovně schytala, protože se v okamžiku, kdy ampliony rozhlasu přenášely průběh královnina pohřbu z Westminsterského opatství, který davy tiše poslouchaly, rozhodla učinit jeden ze svých vstupů do vysílání.

Ne všechny ovšem pohřeb lákal. Při cestě do centra Londýna bylo v metru rovněž hodně lidí s kufry, kteří odjížděli ještě před samotnou událostí. „Královnu jsem uctil před pár dny, teď už se ale musím vrátit domů,“ vysvětlil CNN Prima NEWS jeden z cestujících, který se představil jako Malcolm. Mířil do Skotska

Velmi ale zaujal jeden zvláštní fakt. Ačkoliv měli lidé svoji královnu ve velké úctě a dávali jasně najevo, že ji milovali, na slzy kupodivu nedošlo. Vysvětlení nabídla se smutným úsměvem jistá postarší Angličanka. „Když jsme se o její smrti dozvěděli, plakali jsme ve velkém. Ano, byla stará, ale přesto jsme to nečekali. Teď už ale není čas truchlit. Máme nového krále a věřím, že s námi bude hodně dlouho. Stejně jako jeho matka,“ řekla.