Reportér CNN Prima NEWS: Velikonoce? Nepřítel i přesto těžce ostřeloval Mariupol i Charkov

V Buči proběhla velikonoční bohoslužba.

Velikonoční bohoslužba začala na Ukrajině tradičně už o půlnoci ještě za zvuku sirén

Rusové nebrali ohled na Velikonoce a těžce ostřelovali obránce Mariupolu i Charkov. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl reportér Jakub Černý, který se právě nachází v ukrajinském Dnipru.

„Rusko v neděli nezahálelo a žádné příměří nedrželo ani o Velikonocích. Rusové útočili po celé délce fronty, která se táhne od Charkova přes Doněck, Luhansk až dolů na jih k Záporoží. Útočili také na Oděsu a těžce ostřelovali obránce Mariupolu,“ vylíčil reportér CNN Prima NEWS.

Pod palbou ruských vojsk se v neděli ocitlo také město Pavlohrad nacházející se nedaleko od Dnipru. Ruské rakety tam podle Černého zničily osm domů, zabily jednoho člověka a těžce poničily plynovod. „Chtěli jsme se tam dnes vypravit, ale místní úřady nám to zakázaly, protože je tam prý kritická infrastruktura,“ vysvětlil.

Do kostela přišly zástupy věřících

Město Dnipro, ve kterém se teď Černý se štábem CNN Prima NEWS nachází, se ostřelování v neděli naštěstí vyhnulo. „I když jsme tu přes den slyšeli sirény, žádný útok se nekonal,“ doplnil reportér.

Mnozí Ukrajinci se vydali na velikonoční bohoslužbu. „Mše začala tradičně o půlnoci ještě za zvuku sirén, které ale po několika hodinách přece jen utichly. Nad strachem z ruských raketových útoků zvítězila víra v Boha, ale také ve vzdušnou protiraketovou obranu, kterou má Dnipro velice efektivní,“ vylíčil Černý.

„Ačkoliv ukrajinská bezpečnostní služba lidi varovala, aby se během svátků neshlukovali, do hlavního chrámu Nejsvětější trojice dorazily během dopoledne zástupy věřících,“ uvedl reportér CNN Prima NEWS s tím, že jich mohly být až desítky tisíc.

Tagy: