Nejlepší období života, radovala se Ukrajinka po narození dcerky. Rusové je obě zabili

Raketový útok na Oděsu si vyžádal osm obětí (23. 4. 2022).

Rusové v sobotu překvapili válkou dosud nedotčené ukrajinské město Oděsa raketovým útokem. Během toho armáda Moskvy zasáhla civilní cíle, o život přišlo osm lidí. Mezi oběťmi byla i 28letá novinářka Valeria Glodanová a její tříměsíční holčička. Nad útokem supěl i prezident Volodymyr Zelenskyj.

Milionové ukrajinské město Oděsa čeká od začátku války na ruský útok. Na rozdíl od Mariupolu se na něj přístavní metropole stihla připravit. Teď je Oděsa po zuby ozbrojená, v ulicích jsou pytle s pískem i pověstní českoslovenští „ježci“ –  ocelové protitankové překážky.

Jenže Rusům se nedaří přes Mykolajiv směrem k Oděse po souši ani přiblížit. Významnou metropoli proto nepřítel v minulosti ostřeloval pouze z moře. V sobotu ale ruská armáda rozhodla o nečekaném raketovém útoku.

Při něm Rusové zdemolovali několik civilních objektů a zabili osm lidí. Mezi mrtvými byla i 28letá novinářka a čerstvá maminka Glodanová, její tříměsíční dcerka Kira i babička novorozence. Právě narození dítěte před časem s radostí maminka oznamovala na sociálních sítích.

„To bylo nejlepších čtyřicet týdnů vůbec. Naší holčičce je teď jeden měsíc. Tatínek jí dal její první květiny. Je to doslova nový stupeň štěstí,“ napsala tehdy Glodanová na Instagramu.

Zelenskyj zuřil

Rodinná tragédie zasáhla nejen celé přístavní město Oděsa, ale i zbytek Ukrajiny. O mrtvých po raketovém útoku mluvil v sobotu i prezident Volodymyr Zelenskyj na speciální velké tiskové konferenci v kyjevském metru.

„Válka začala, když byl tomu dítěti jeden měsíc. Dokážete si vůbec představit, co se tedy děje? Jsou to prostě bastardi,“ rozčílil se Zelenskyj. „Nemám pro to žádné jiné slovo, jsou to bastardi,“ supěl.

Vztek neskrýval ani starosta Oděsy Gennadij Truchanov. „Velmi přesnou zbraní trefili to, čemu říkají vojenský objekt. Zabili osm lidí, mezi nimi i tříměsíční holčičku, obyvatelku Oděsy, která nedostala šanci na život,“ sdělil politik k občanům města a poté v řeči zaměřil svou pozornost k ruským agresorům. „Jste šmejdi, ať shoříte v pekle,“ řekl.

Tagy:
válka raketa dítě útok Moskva matka Instagram kojenec Ukrajina oběti Volodymyr Zelenskyj Rusko Oděsa Mariupol Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Mykolajiv