Rezek o (ne)slavné penaltě: Ještěže tehdy nebyl VAR. Proč se rozhodčímu neomluvil?

Jan Rezek se v pořadu Co Čech, to trenér! vrátil do roku 2012, kdy se proslavil svým pádem ve vápně Skotska.

Před necelými deseti lety zažil teď už bývalý fotbalista Jan Rezek asi jeden z nejslavnějších okamžiků kariéry. Není to ale nic, na co by byl pyšný. Nasimulovaným pádem rozhodl o tom, že česká reprezentace kopala penaltu, díky které remizovala se Skoty 2:2 a udělala výrazný krok k tomu, aby se tehdy kvalifikovala na Euro 2012. I o této události mluvil v pořadu Co Čech, to trenér! na CNN Prima NEWS.

Česká reprezentace na Euru 2021 odehrála zatím dva zápasy. Už před závěrečným skupinovým duelem s Anglií má jistý postup, a to díky povedeným představením proti Skotsku a Chorvatsku, která svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého odehráli v glasgowském Hampden Parku.

A právě na tomto stadionu se Jan Rezek před 10 lety více než ochotně poroučel k zemi, čímž se stal pro skotské fanoušky veřejným nepřítelem číslo jedna. Bylo to v září roku 2011. Rezek začal klíčové utkání kvalifikace na mistrovství Evropy na lavičce. To mu ale nezabránilo užívat si neuvěřitelnou kulisu.

„Bylo to nejvíc, co jsem z hlediska atmosféry zažil. Když teď (na zápase letošního Eura) zpíval stadion hymnu, bylo to nic oproti tomu, jak to vypadalo tehdy, když zpívalo přes 50 000 fanoušků,“ řekl v pořadu Co Čech, to trenér! bývalý hráč Teplic, Plzně, Sparty nebo Příbrami k tomu, že vinou pandemie se při utkání Skotů s českou reprezentací v úvodním zápase Eura naplnil stadion pouze z jedné pětiny.

Do akce šel tehdy v 56. minutě, kdy střídal Milana Petrželu. A v 90. minutě pomohl zařídit na české straně obrovskou radost, u domácích pak zklamání a především pachuť.

„Povedl se mi tam jeden kousek, to musím přiznat. Dostávám to sežrat de facto do dneška. Je to takový evergreen,“ uvedl Rezek k tématu, které se pak ještě dlouho propíralo ze všech možných stran.

Tomáš Rosický poslal ideální kolmicí minutu před koncem základní hrací doby Rezka do šance. Křižoval ho Danny Wilson a najednou se Rezek ocitl na zemi. Na první pohled jasná penalta. A hlavní sudí z Nizozemska Kevin Blom to viděl stejně. Skoti zasypali rozhodčího nechápavými výrazy, pravděpodobně i mnoha nadávkami. A opakované záběry o pár vteřin později ukázaly proč. Wilson sice udělal pohyb nohou směrem k Rezkovi, ale vůbec ho netrefil. Český reprezentant spadl na kolena sám. Michal Kadlec nařízenou penaltu nekompromisně proměnil.

Udělal by to znova? „Samozřejmě že musím říct ne. Ale člověk se nacházel v situaci, kdy rozhoduje mikrovteřina. Musíte se rozhodnout něco udělat. Nicméně už bych to neudělal.“

Jedním z hostů pořadu Co Čech, to trenér! v pátek byl i Pavel Mareš, další někdejší výborný fotbalista. Ten připomněl, že hráč občas pro úspěch udělá všechno. Skvělým příkladem je podle něj legendární útočník Thierry Henry, který v baráži o mistrovství světa 2010 zahrál před klíčovým vyrovnávacím gólem proti Irům zcela evidentně rukou. „A to si myslím, že bylo daleko horší než můj pád,“ poznamenal 39letý Rezek.

Sám možná ve zmiňovaném zápase se Skotskem těžil z toho, k čemu ho nabádali někteří trenéři už v mládí. „Popravdě se to stává. Trenéři občas řekli, že když vletíš do vápna, cítíš kontakt, prostě spadni. Slýcháte to už od mládežnických kategorií.“

Na Rezkovu léčku v Hampden Parku před necelými deseti lety naletěl Kevin Blom. Zkušený sudí později v médiích uvedl, že se mu po tomto zápase zhroutil svět. „Nemluvil jsem s ním. Ale musím se přiznat, že kdybych na něj měl kontakt, určitě bych se mu omluvil. Kvůli tomuto okamžiku byl vyřazený ze soupisky rozhodčích na Euru,“ řekl Rezek.

Podobný skandál by se v současnosti v těch nejdůležitějších zápasech už stát nemohl. Respektive hráč by klidně mohl simulovat a rozhodčí herecký výkon zbaštit i s navijákem, pak by ale zasáhl videorozhodčí – a Rezek to dobře ví. „Ještěže tehdy nebyl VAR,“ uzavřel bývalý reprezentant toto téma.

Bez jeho simulování a následné Kadlecovy penalty by totiž byla cesta na Euro 2012 zřejmě neúspěšná.

Tagy:
Skotsko CNN Prima NEWS trenér Jaroslav Šilhavý fotbal sport česká fotbalová reprezentace skotská fotbalová reprezentace Michal Kadlec EURO 2021 Co Čech, to trenér! Jan Rezek Danny Wilson Pavel Mareš sportovní soutěž Reprezentace Mistrovství Evropy ve fotbale