Romští uprchlíci v Pardubicích si stěžují na ubytování. Nevím, co s tím, přiznává hejtman

Romských uprchlíků v Brně přibývá, jsou i v Pardubicích.

Romských uprchlíků v Brně přibývá, jsou i v Pardubicích

Další skupina romských utečenců z Ukrajiny přebývá na okraji Pardubic. Několik desítek lidí včetně malých dětí cizinecká policie prověřuje kvůli udělení víza a statusu uprchlíků. Hasiči jim na městském pozemku vybudovali dočasná přístřeší. Romové si ale stěžují na nevyhovující podmínky, radnice prohlašuje, že situaci nezvládl stát.

Hasiči na okraji Pardubic pro romské běžence z Ukrajiny vybudovali vytápěné stany. Uprchlíci zde mají také pitnou vodu a studenou stravu. „Mají zde nedostatek jídla, pití. Přivezli sem pouze cisternu, místo je neosvětlené, je to tady docela nebezpečné,“ uvedl předseda strany Roma Luma Marco Cavali.

„Čekáme tu, ale sami vidíte, v jakých podmínkách. Jestli je nějaká jiná možnost, rádi jí přijmeme. Pokud budeme pracovat a děti budou chodit do školky, budeme rádi,“ vzkázala romská uprchlice. Cavali doplnil že v „nemístných a nekulturních podmínkách byli ubytování Romové, kteří již mají vyřízený status uprchlíka“.

Proti tomu se ale ohrazuje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Odmítám i z části to, co říkal pan Cavali. Skutečně třikrát denně do daného místa v našem případě dovážíme potravinovou pomoc, hygiena je zajištěna. Bohužel takové je situace. Opakuje se po Praze, Brně, Ostravě. Teď je v Pardubicích. Upřímně řečeno, nevím, co s tím dělat,“ přiznal.

Romští uprchlíci podle policie zatím status uprchlíka nezískali. „Před udělením víza prověřujeme, zda si nepožádali o toto vízum v jiných státech, nejsou jimi státními příslušníky anebo tam nemají jiný pobytový status,“ přiblížila mluvčí policie Markéta Janovská.

Radice viní stát

„Pokud lidé mají zároveň ještě maďarské státní občanství například, většinou to tak bývá, tak v té chvíli nemají logicky nárok na jakoukoli sociální pomoc České republiky,“ přiblížil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle pardubické radnice ale selhává stát, když nemá připravené systémové řešení péče o lidi, kteří teprve procházejí lustrací.

„Systém jim v mezičase, než je odbaví, nenabízí kvalitní zázemí ani ubytování. Je to jednoznačně problém státu a je potřeba, a já apelují na ministra vnitra, aby tohle okamžitě začal řešit,“ vzkázal primátor Martin Charvát (ANO). Rakušan však uvedl, že ve chvíli, kdy budou uprchlíci prověřeni a budou mít nárok na dočasnou ochranu, tak budou ve zrychleném režimu registrováni a bude jim nabídnuto ubytování.

Pokud se ale ukáže, že mají dvojí občanství, podle Víta Rakušana jde o turisty a měli by se vrátit do země původu, kde pomoc získají snáze.

Tagy: