Před 11 lety Michalákové v Norsku odebrali syny. Teď se dozví, zda úřady jednaly oprávněně

Eva Michaláková

Verdikt pro Michalákovou

Sledovaný případ Evy Michalákové, která v březnu 2011 přišla o své syny, když jí je odebral z péče norský sociální úřad Barnevernet, pokračuje. Za necelé dva týdny by se měla dozvědět, zda byl tento krok oprávněný. O stížnosti proti postupu úřadu rozhodne Evropský soud pro lidská práva.

„Kdybych něco mohla vzkázat svým synům, tak by to bylo to, že je mám moc ráda a že mi hrozně chybí,“ řekla 17. března loňského roku CNN Prima NEWS Michaláková. Norské úřady odebraly její dva syny před 11 lety. Žena své děti posledních šest let vůbec neviděla.

Teď ale začalo svítat pomyslné světlo na konci tunelu. Evropský soud pro lidská práva by měl brzy rozhodnout, zda byly matce děti odejmuty oprávněně nebo nikoliv. „Byla jsem Evropským soudem pro lidská práva vyrozuměna, že by měl být rozsudek zveřejněn 20. ledna písemnou formou,“ řekla redakci advokátka Dana Boková.

Toto rozhodnutí bude pro Michalákovou přelomové. Čeká na něj už čtyři roky. „Řekla bych, že to je standardní doba. Dál se k tomu v tuto chvíli nebudu vyjadřovat, počkáme na rozsudek toho 20. ledna,“ dodává Boková.

Norská sociální služba Barnevernet Michalákové děti odebrala kvůli podezření mateřské školy, že otec syny sexuálně zneužívá. Vyšetřování policie to ale nepotvrdilo. Norskou sociálku během kauzy kritizovali někteří čeští politici. Třeba prezident Miloš Zeman praktiky úřadu v roce 2015 přirovnal k nacistickému převychovávání dětí. „Byly tady pokusy posílat protestní nóty a podobně. Tyto pokusy selhaly, tak budeme muset přitvrdit,“ dodal tehdy Zeman.

Vím, že mají pouto i na pěstouny, říká Michaláková

V posledních letech Evropský soud pro lidská práva rozhodl v několika případech v neprospěch norské sociální služby Barnevernet, která odebrala děti i jiným rodičům. Jejich potomci pak skončili v pěstounské péči, což je i případ chlapců Evy Michalákové. Pokud by soud její stížnosti vyhověl, mohla by případ znovu otevřít u norských soudů a ty by musely vzít v potaz právě tento verdikt.

Já jsem si samozřejmě vědoma toho, že děti jsou dlouho v péči pěstounů a že tam určité pouto na pěstouny je. Doufám, že mi alespoň budou povoleny návštěvy a vidět děti,“ dodává Michaláková.

Podle její advokátky ale nelze vůbec odhadnout, za jak dlouho by mohla děti v případě úspěchu znovu uvidět.

Tagy: