Rozhodnutí o sazbách poškodí naši ekonomiku, pustil se Babiš do ČNB

Premiér Andrej Babiš po jednání v Lánech

Kovanda o navýšení úroku

Rozhodnutí bankovní rady České národní banky výrazně zvýšit úrokové sazby hodnotí premiér Andrej Babiš (ANO) negativně. Předseda vlády sdělil, že krok podle něj poškodí ekonomiku, dotkne se situace domácností, které čerpají úvěry, a zhorší i finanční situaci všech firem. Cenový vzestup, který se do Česka přenáší z pohybu cen na světových trzích, naopak rozhodnutí ČNB nezmírní, doplnil Babiš.

Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Rada ČNB se dnes pro změnu rozhodla kvůli rostoucí inflaci. „Schovávat se za růst cen a myslet si, že my jsme schopni růst světových cen změnit, je iluzorní představa. Mohou naše firmy za to, že ceny ve světě rostou v desítkách procent meziročně? Copak jsme my schopni tuto tržní situaci změnit? uvedl Babiš.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se vyjádřil tak, že ČNB neměla jinou možnost, než krotit inflaci zdražováním úvěrů a hypoték. „O to víc zaráží, že se premiér s ministryní financí snažili banku ovlivňovat a přesvědčovat ji, aby úrokové sazby nezvedala, ačkoli inflace zrychluje i v okolních zemích. ČNB se dnes zachovala jako skutečně nezávislá instituce,“ uvedl.

Jurečka uvedl, že jako politik nemá ambici mluvit do rozhodnutí ČNB. „Na rozdíl od premiéra a ministryně financí, kteří evidentně nehájí zájmy občanů, ale Agrofertu,“ zmínil holding ze svěřenských fondů premiéra Babiše.

Jiné východisko nebylo

Poslanec ODS Jan Skopeček uvedl, že ČNB neměla kvůli rychle rostoucí míře inflace mnoho jiných možností. „Míra inflace je výrazně nad cílem ČNB a pokud nechceme, aby se prostřednictvím vyšších inflačních očekávání stala vysoká míra inflace trvalým jevem, muselo k tomuto kroku dojít,“ uvedl. Ocenil, že ČNB projevila nezávislost a nedala na nevyžádané rady Schillerové.

„Bankovní rada ČNB není Strakova akademie ani Agrofert. Andreji Babišovi asi nedochází, že rada nesmí přijímat pokyny od kohokoliv, včetně ministryně financí,“ napsala ČTK Pekarová Adamová. Ústavní povinností ČNB je péče o cenovou stabilitu, nikoliv o soukromé zájmy předsedy vlády, který si hlídá prosperitu svého zadluženého byznysu, doplnila.

Jde o protiinflační opatření

Rozhodnutí ČNB podle ní s sebou samozřejmě nese některé nepříjemné dopady. „Ale jsem ráda, že si zachovává navzdory velkému tlaku svou nezávislost. V Česku dochází k jednomu z nejdynamičtějších zdražování v EU a příčinou je mimo jiné i nezodpovědná vládní politika. Mít premiéra, který sám dluží desítky miliard, je nevýhodné pro peněženku každého z nás,“ doplnila.

Šéf STAN Vít Rakušan řekl, že nezávislá ČNB má jasně stanovené cíle. „Jedním je inflace na úrovni dvou procent. ČNB chce tímto krokem omezit další příliv peněz do ekonomiky a zmírnit inflaci. Zároveň se dá očekávat posílení koruny a tudíž zlevnění dovozu a nižší tržby exportérů. Všechny tyto faktory jsou protiinflační,“ napsal Rakušan. Uvítal by zároveň, aby měla vláda ambici s inflací něco dělat. „To první, na co by měla přistoupit, je začít s konsolidací veřejných financí,“ doplnil.

Schillerová příčinu inflace jinak

Předseda SPD Tomio Okamura ČTK napsal, že jde o dost vysoký nárůst. „Vyšší úroková míra zdraží úvěry. Možná by by to mohlo trochu zmírnit raketový růst cen nemovitostí, ale také se zdraží firemní úvěry, takže na to doplatí hlavně podnikatelé,“ dodal.

Ministryně Schillerová na twitteru uvedla, že považuje za příčinu inflace v Česku nedostatek surovin, materiálů, zboží i lidské práce, a že řešení situace nevidí v navyšování sazeb. „Příčinou inflace je nedostatek surovin, materiálů, zboží i lidské práce,“ uvedla na twitteru. Řešení nevidí v navyšování sazeb. „Aktuálně nepotřebujeme dusit ekonomiku striktním dodržováním učebnicových pouček,“ míní.

Tagy: