Rozhodující bitva začne za pár dnů, říká analytik. Putin potřebuje do 9. května vítězství

Ukrajinský tank v Kyjevě, 2. dubna

360° (413)

Ruský prezident potřebuje do 9. května, ruského státního svátku, viditelné vítězství, řekl v pořadu 360° bezpečnostní analytik Jiří Vojáček. I proto podle něj rozhodující boje na Ukrajině začnou už v řádu několika dní. Ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že Vladimir Putin důvěřuje lidem, kteří si prošli válkou v Sýrii.

„Pokud Putin neskončí rychlým vítězstvím, boje můžou trvat ještě další měsíc,“ varoval v pořadu 360° Vojáček. Pro ruského prezidenta je ale zároveň zásadní 9. květen, tedy Den vítězství. V den státního svátku v Rusku se i podle dalších expertů bude chtít prezentovat úspěchy.

„Bitva vypukne v jednotkách dnů, Putin potřebuje viditelné vítězství. Nejzazší termín 10 až 14 dní,“ pokračoval s predikcí analytik. Ruská armáda je navíc obměněna, a to jak v řadách vojáků,, tak i vedení.

„Přišla změna ve vedení a s tím, jak se vrací sovětští generálové, se obávám, aby se nepokusili Ukrajince v Doněcku a Luhansku odříznout, čímž by vznikl kotel se 70 tisíci obránci. Potom by to mohl být masakr,“ uvedl dále ve vysílání CNN Prima NEWS.

Útokem na Donbas měl být podle neoficiálních zdrojů pověřen generál Alexandr Dvornikov. „Jde o člověka, který byl jedním z delší řady velitelů, kteří veleli jednotkám v Sýrii. Je známo, že Putin velmi důvěřuje lidem, kteří prošli syrskou válkou,“ zmínil s tím, že například současný velitel ruského letectva je člověk, který v životě nepilotoval letadlo.

Ukrajině chybí zbraně

„Vladimir Putin mu ale věří, protože je to bývalý velitel vojsk v Sýrii. To, aby svým nejbližším důvěřoval, je nyní pro ruské velení nejdůležitější,“ dodal Vojáček. S takovým arsenálem i posíleným vojskem má Putin stále převahu.

Nemusela by být ale tak markantní. „Dodávky těžkých zbraní měly na Ukrajinu mířit už před čtyřmi týdny, teď taháme za kratší provaz. Zbytečně to stojí spoustu životů vojáků, civilistů. Všechny příběhy o zavražděných dětech a znásilněných ženách, nic z toho by se nemuselo stát,“ podotkl expert.

K dodávkám zbraní na Ukrajinu vybízí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přitom už dlouho, naposledy ve středečním projevu. I podle předsedy vojenského výboru NATO Petra Pavla jsou právě dodávky zbraní nejdůležitější a Evropa je spíše opatrnější.

„Obávám se, že zbraní nemají dostatek a nemají je včas. Ukrajinci po dodávkách volají už od začátku. Dostávali ale především lehké zbraně. To, co potřebují, jsou bojové tanky, dělostřelectvo, pěchoty… Těch zatím tolik nedostali,“ dodal Pavel.

Tagy: