Matušková: Odstoupení Bidena z voleb? On to nevzdal, byl to převrat. Co říká na dění v Česku?

Donald Trump má zatím větší šanci stát se znovu americkým prezidentem, ale může se to změnit. Joe Biden boj o Bílý dům nevzdal, byl to převrat. Lidé v Čechách při prezidentských volbách asi věděli, co dělají, já ale teorii o menším zlu nějak nechápu. Nejen to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekla Olga Matušková, vdova po zpěvákovi Waldemaru Matuškovi, která od roku 1986 žije v USA. Sama dá ve volbách hlas Donaldu Trumpovi.

Jaká panuje před prezidentskými volbami v USA atmosféra?
Atmosféra je napjatá. Lidi jsou rozděleni na dva téměř stejné tábory pravice a levice. Volby vlastně rozhodne skupina nezávislých. Řečeno velmi zjednodušeně.

Olga Matušková (75)
Česká zpěvačka a herečka. V roce 1976 se provdala za Waldemara Matuška, s kterým má syna Waldemara. Od roku 1973 začala hostovat v nejslavnější české country kapele KTO. Spolupráce trvala pětatřicet let. V roce 1986 s manželem a synem emigrovali do USA, kde vystupovali především pro české krajiny. Olga navíc začala podnikat v realitách. Po pádu komunismu se do ČR vraceli v pravidelných intervalech, jejich domovem se však natrvalo stala Florida.

Je Kamala Harrisová pro Donalda Trumpa těžším soupeřem, než by byl Joe Biden, který boj o Bílý dům vzdal?
Zdálo se, že to bude jednoduchá záležitost, ale nebude. Kamala přistoupila jen na jednu debatu (Trump po první debatě odmítl další předvolební televizní duel, který navrhovala Harrisová, pozn. red.). V tom je síla prezidenta Trumpa. Amerika v nejlepším stavu po všech stránkách. Prokazatelně Kamala nemůže poukázat na žádný svůj úspěch.

Říká, co udělá hned první den, coby prezidentka. Tak proč už to neudělala? Biden ji ustanovil, aby vyřešila situaci na hranicích. Na otázku redaktora, jestli se tam byla podívat, rozpačitě odpověděla: „Já… ještě jsem nebyla ani v Evropě.“ A šíleně se zasmála. Hlavně bych chtěla podotknout, že Joe Biden boj o Bílý dům nevzdal. Bylo to jako převrat. Jeho nejbližší spolupracovníci na to dohlíželi. Bylo to dost smutný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Není mi jasné, jak mohl být v ČR zvolen tento prezident, vzkazuje Olga Matušková z Floridy

Vám by se nezamlouvalo, pokud by si Američané poprvé v historii za prezidentku zvolili ženu?
To by mi vůbec nevadilo, pokud by byla nejschopnější ze všech kandidátů.

Kdo má v současné době větší šance stát se americkým prezidentem?
Zatím je to Donald Trump. Ale to může lživá levicová propaganda změnit.

Bude mít na voliče vliv nedávný atentát na Donalda Trumpa?
To nevím, ale jen to dokazuje, že se prezidenta Trumpa jeho opozice strašně obává. Snaží se ho za každou cenu zničit už od té doby, kdy poprvé oznámil, že bude kandidovat na prezidenta v roce 2016.

Kamala Harris najednou otáčí, slibuje dokonce i něco z toho, co má v programu Trump, aby získala nerozhodné voliče. Pak by pokračovala v radikální levicové politice, kterou za její asistence nastolil klan kolem Bidena a z Ameriky by se stala Venezuela. Ona je zatím nejradikálnější politik.

Jak by se podle vás změnily Spojené státy pod vedením Kamaly Harrisové, a naopak Donalda Trumpa?
Kamala Harris najednou otáčí, slibuje dokonce i něco z toho, co má v programu Donald Trump, aby získala nerozhodné voliče. Pak by pokračovala v radikální levicové politice, kterou za její asistence nastolil klan kolem Joe Bidena, a z Ameriky by se stala Venezuela. Ona je zatím nejradikálnější politik. To, co chce nastolit, tomu my říkáme komunismus. Donald Trump by na druhé straně napravil hrůzy, které spáchal, a ještě páchá dnešní režim. Vrátil by nám blahobyt, který nastolil za své vlády, a ještě by spoustu věcí vylepšil vzhledem ke zkušenostem, které získal v prvním období své vlády. Statistiky ukazují, že Amerika tak nikdy neprosperovala.

Donald Trump tvrdí, že by válku na Ukrajině ukončil během čtyřiadvaceti hodin, ale neřekl, jakým způsobem. Výsledky posledních prezidentských voleb, v nichž prohrál s Joe Bidenem, označil za zmanipulované a zfalšované. Neškodí mu taková rétorika?
Myslím, že žádný vůdce neprozradí dopředu svou taktiku. Okolnosti kolem posledních prezidentských voleb pomalu vyplouvají na povrch. Mnoho teorií se už potvrdilo (Trump čelí federálnímu a státnímu obvinění za údajnou snahu zvrátit svou prohru s Joem Bidenem v prezidentských volbách v roce 2020. pozn. red.). Je zajímavé, že nikomu nevadí, že Hillary Clinton dodnes tvrdí, že titul prezidenta ji byl v roce 2016 Trumpem ukraden.

Donald Trump zmiňoval, že v době, kdy byl prezidentem, musel bojovat s jakýmisi vládci USA v pozadí, kteří mu nepřáli a škodili. Co si o tom myslíte?
Vím, že je to pravda.

Jak hodnotíte prezidentské období Joe Bidena?
Katastrofa nejen pro Ameriku. A to, že do USA pustil kolem 20 milionů ilegálních emigrantů, jen potvrzuje to, že prezident Trump levici „ukradl“ dělnickou třídu. Takže si importují voliče.

Vím, že váš manžel Waldemar Matuška politiku také bedlivě sledoval. Kdo patřil mezi jeho politické favority?
Pan prezident Václav Klaus a v Americe prezident Ronald Reagan.

Sledujete politické dění v České republice?
To mlčky sleduji se zatajeným dechem.

Po posledních českých prezidentských volbách jste v rozhovoru pro CNN Prima NEWS prohlásila, že vám „není jasné, jak mohl být zvolen tento prezident“. Tedy Petr Pavel. Změnil se váš pohled na něj? A jak vnímáte vládu Petra Fialy?
Tuhle otázku už jsem jednou zodpověděla a nedopadlo to dobře. Lidé v Čechách asi věděli, co dělají. Já jen tu teorii o menším zlu nějak nechápu.

Jak často do České republiky létáte a kdy ji opět navštívíte?
S přibývajícím věkem se už tak často do České republiky nedostanu, ale teď už se těším, že v polovině září přiletíme. Podíváme se na Moravu do Police, kam bylo přemístěno Waldovo muzeum, a oslavíme s KTO 60 let od založeni kapely. My jsme s nimi s Waldou koncertovali doma i po světě celých 35 let. Tak si trochu zavzpomínáme. A krátkou šňůru koncertů zakončíme v Praze v Lucerně 27. září. Veškeré informace najdete na webu Kapela KTO.cz. Těším se na vás.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaroslav Suchánek, televizní komentátorská legenda a otec herce Michala Suchánka. Zůstal jsem úplně sám, prožívám nejblbější část života, říká

Tagy: