Rozpočet vlády byla hra na úspory. Už teď víme, že je mrtvou liškou, říká Havlíček

Bývalý ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO)

360° (307)

Rozpočet nepočítal s enormní energetickou krizí a válkou na Ukrajině. Podle bývalého ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (ANO) je proto plán na letošní rok už bezcenný. „Rozpočtová rezerva je dopředu vyčerpaná, protože to od vlády byla jen hra na úspory. Teď jí to dobíhá. Ve čtvrtek budeme schvalovat rozpočet ve třetím čtení a víme, že už teď je mrtvou liškou,“ konstatoval v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) apeloval na to, aby vláda a opozice táhly v této situaci za jeden provaz.

Česko kromě energetické krize čelí i vysokým cenám pohonných hmot, které rapidně vzrostly s válkou na Ukrajině. „Musíme se připravit na všechny varianty, které přijdou. Nevyčítám vládě, že nemá připravená opatření na pohonné hmoty, protože vystřelily v posledním týdnu. Nyní je třeba připravit opatření, například zastropování nebo snížení DPH,“ uvedl v pořadu 360°.

Větší problém však vidí v cenách elektřiny a plynu. „Uvědomme si, že ceny jsou desetinásobně vyšší než před rokem. Nyní vládě vyčítáme to, na co jsme upozorňovali. Problém není jen v zákonech, které nám vláda shodila ze stolu, ale také v rozpočtu,“ pokračoval. Podle něj je plán hospodaření státu koncipován tak, že je na hraně. „A to i díky trikům, které se v něm dělaly. Není tam rozpočtová rezerva, už dopředu je vyčerpaná, protože to byla jen hra na úspory,“ kritizoval opoziční poslanec.

Právě to podle Havlíčka vládu nyní dobíhá. „Nemá prostor na to, aby se mohly zařídit podpory v energiích, ať už přes DPH jako to dělá Polsko nebo odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, jako to má Německo. Ve čtvrtek budeme schvalovat rozpočet ve třetím čtení a víme, že už teď je mrtvou liškou,“ zdůraznil.

Zdechovský: Ve středu navrhneme scénáře

Že byl nárůst cen pohonných hmot neočekávaný potvrdil i europoslanec vládních lidovců Tomáš Zdechovský. „Už nyní mohu říci, že s opozicí řešíme možnosti, jak na současnou situaci reagovat. Navýšení cen pohonných hmot bylo skokové, je to situace, kterou nikdo nečekal. Vláda na středečním jednání navrhne několik scénářů. Je nutné je prodiskutovat i s odborníky, chceme znát jejich názor,“ řekl.

„Ono snížení DPH může vést k tomu, že začnou paliva docházet, lidé je budou vykupovat. Stejně tak může dopadnout zastropování,“ zdůraznil s tím, že vláda „intenzivně jedná se všemi zeměmi těžícími ropu a zemní plyn.

„Opatření musí být komplexní a dlouhodobá. Koalice a opozice musí táhnout za jeden provaz. Oceňuji, že se opozice snaží o konstruktivní dialog. Nemá smysl střetávat se a něco si vyčítat,“ uzavřel Zdechovský.

Tagy: