Nenavyšujte marže, žádá pumpaře šéf státních rezerv. K cenám mají přistupovat uvážlivě

Benzínová pumpa

Růst cen pohonných hmot by mohl znamenat řetězovou reakci

Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr vyzval distributory a prodejce pohonných hmot, aby přistupovali ke zvyšování cen uvážlivě a nenavyšovali neobjektivně marže. Situaci kolem dodávek ropy a ropných produktů na český trh SSHR monitoruje, v tuto chvíli je situace se zásobováním v normálu. Švagr to řekl po jednání Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze (NESO).

NESO sleduje dodávky ropy a ropných produktů do ČR a jsou v ní zastoupeny všechny velké firmy na trhu s pohonnými hmotami. Její členové nyní dvakrát denně informují SSHR o aktuální situaci v zásobování.

„V rámci jednání NESO jsme vyzvali všechny distributory a prodejce, aby vysvětlovali cenovou politiku, aby přistupovali k růstu cen velmi uvážlivě, protože bychom byli velmi neradi, aby ta současná situace byla zneužita některými distributory k neobjektivnímu navyšování svých marží,“ řekl Švagr.

Současný růst cen pohonných hmot je podle Švagra pro všechny občany i dopravce citlivý. „Růst cen je dán růstem ceny ropy, ale také růstem biosložky v kombinaci s oslabující korunou,“ uvedl Švagr.

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic v současné době stále rostou. Litr Naturalu 95 stojí průměrně 42,77 koruny, litr nafty 44,15 Kč. Nafta zdražuje rychleji, v porovnání s pátkem jsou její ceny vyšší o 1,83 koruny, benzin zdražil za stejnou dobu o 1,19 Kč.

Zdražování paliva bude řešit vláda

Vláda se má růstem cen pohonných hmot zabývat ve středu. Ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka (KDU-ČSL) v neděli v České televizi uvedl, že ve hře jsou například stanovení nejvyšších možných cen, úpravy daně z přidané hodnoty (DPH) a spotřebních daní u klíčových produktů nebo nastavení nových slev na poplatníka.

Se stanovením cenového stropu nesouhlasí ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). „Než začneme přemýšlet o zastropování cen pohonných hmot, měli bychom si uvědomit, že ropy je na světových trzích dostatek a vliv na růst cen pohonných hmot v České republice má kromě ruské agrese také oslabování koruny a snaha předzásobit se ze strany spotřebitelů,“ napsal v neděli Síkela na Twitteru.

Dodal, že stanovení stropu cen je navíc plošný druh opatření, což dlouhodobě nepodporuje. „A je třeba promyslet, zda to pomůže současnou situaci vyřešit. Nebo jestli to naopak nepovede k nakupování zásob za uměle snížené ceny a v důsledku toho k dalšímu tlaku na růst cen,“ sdělil Síkela.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pouze uvedlo, že rostoucí ceny pohonných hmot jsou tématem, kterým se intenzivně zabývá. „O případných dalších krocích bude vláda informovat v nejbližších dnech,“ prohlásil David Hluštík z odboru komunikace ministerstva.

Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) informoval, že zásoby distributorů pohonných hmot jsou dostatečně vysoké. „A i při rostoucí poptávce určitě není důvod k panickým nákupům. Navíc připomínám, že ČR má strategické rezervy v ropě a pohonných hmotách na 90 dnů,“ doplnil Loula.

Tagy: