Rozvodněný Dunaj v Bratislavě a vlnobití v Hamburku. Povodně trápí vedle Česka i sousedy

Povodeň v obci Windehausen v německém Durynsku (25. 12. 2023)

Bratislava se potýká s velkou vodou

Velká voda se vedle České republiky nevyhnula ani sousedním zemím. V Bratislavě zasáhla některé silnice a parkoviště. Němečtí meteorologové varují před vysokými vlnami v okolí Hamburku a před záplavami v několika dalších regionech.

Po vydatném sněžení se podobně jako u nás rychle oteplilo i na Slovensku, což vedlo ke stoupání hladin řek. Na soutoku Dunaje a Moravy pod Děvínským hradem sahala voda téměř až k parkovišti.

MAPA: Na desítkách míst ČR platí stav ohrožení. Expert nastínil další vývoj rozvodňování řek

Hladina Dunaje atakovala druhý povodňový stupeň, dosáhla sedmi a půl metru. Dunaj by ale již měl začít klesat. U ostatních slovenských řek je tomu právě naopak. Kvůli dešti a oblevě hladiny stoupají. Nejhorší je situace v okrese Žilina.

Jako plná vana

Počasí mělo podobný vliv i v Německu. Mokrý těžký sníh lámal stromy v Krušných horách i jinde. Prudká obleva a déšť zvedly hladiny řek hlavně v Sasku, Bavorsku a Durynsku.

Němečtí meteorologové v pondělí vydali varování před vysokými vlnami v okolí Hamburku a také před povodněmi. Situace na Labi v okolí Děčína bude v Česku kulminovat v průběhu úterý, sdělil CNN Prima NEWS Martin Adamovský z Českého hydrometeorologického ústavu. V Německu k ní podle něj dojde ještě později.

V centrálním Německu musela být evakuována obec Windehausen se zhruba 500 obyvateli, informovala agentura DPA. „Situace je velmi nebezpečná, takový obraz jsem v oblasti ještě neviděl,“ řekl DPA Matthias Marquardt, starosta městečka Heringen, pod které Windehausen spadá.

V obci byl v pondělí místy metr vody, přerušeny byly dodávky elektřiny i příjezdové cesty. Nefunkční byla kanalizace. „Je to jako vana, která se zcela naplnila,“ popsal starosta situaci, s níž se na místě obeznámil i durynský premiér Bodo Ramelow. Zatím není jasné, kdy se lidé budou moci do svých domovů vrátit. Marquardt předpokládá, že současná povodňová situace potrvá ještě několik dní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Evakuovaní na Jihlavsku mohou domů, hasiči zpevnili hráz rybníka. Jinde nebezpečí povodní trvá

Tagy: