Ruska dovolila manželovi znásilňovat Ukrajinky. Vezmi si ochranu, radila vojákovi

Ruští vojáci na bojovém vozidle na Krymu (27. února)

Na veřejnost unikl záznam hovoru ruského páru, který pobouřil svět. V telefonu totiž mladá žena schvaluje znásilnění ukrajinských civilistek svému manželovi – vojákovi. Radila mu dokonce, aby to dělal s ochranou. I kdyby šlo o hloupý vtip, fakta naznačují, že ve válce nejsou tyhle praktiky nic neobvyklého.

Během hovoru, který zachytily ukrajinské bezpečnostní služby v Chersonské oblasti na jihu země, je slyšet, jak žena dává muži svolení ke znásilnění ukrajinských žen, informuje rádio Svobodná Evropa. „Ano, dovolím to. Jen si vezmi ochranu,“ říká žena se smíchem.

Vyšetřovatelé poté odhalili i totožnost ruského vojáka a jeho manželky. Ukázalo se, že jde o 27letého Romana Bykovského a jeho manželku Olgu. Dvojice telefonátem šokovala, a to v době, kdy začaly vyplouvat na povrch informace o znásilňování ukrajinských žen ruskými vojáky.

Nemáme s tím nic společného, tvrdí

Reportéři získali telefonní čísla ruského páru a na základě těchto čísel našli i jejich profily na sociálních sítích. Manželé Bykovští se narodili a vyrostli v ruském městě Orel. Z příspěvků matky vojáka, Iriny Bykovské, na sociálních sítích vyplývá, že je skutečně příslušníkem ruských ozbrojených sil.

Když ho redakce kontaktovala, Bykovsky potvrdil svou totožnost a uvedl, že je v krymském přístavu, kde sídlí ruská černomořská flotila. Popřel však, že by měl s hovorem cokoliv společného. On ani jeho žena nechtěli na další otázky odpovědět.

Navzdory tomu, že mladý voják vše popřel, jeho hlas i hlas jeho ženy se shodují s hlasem, který zazněl v hovoru zachyceném ukrajinskými bezpečnostními službami, uvedla Svobodná Evropa. Bykovského zatím nikdo ze znásilnění neobvinil a proti manželům nebylo vzneseno žádné jiné obvinění.

Přestože si možná během hovoru dělali legraci, zveřejnění se objevilo uprostřed rostoucího počtu obvinění ukrajinských žen, které byly znásilněny během invaze ruskými vojáky. Ve zprávě zveřejněné 3. dubna zdokumentovala newyorská organizace Human Rights Watch (HRW) první nahlášená obvinění ze znásilnění.

Naposled redakce CNN Prima NEWS informovala o 23leté Karině Jeršovové, kterou našli mrtvou na jednom z dvorků v Buči. Podle přátel byla znásilněna a poté střelena do hlavy ruskými vojáky. Na místo dorazil prokurátor Mezinárodního trestního soudu, který má podezření, že jsou páchány zločiny spadající do jurisdikce soudu.

Tagy: