Rozzuřená stříbrná krasobruslařka: Nenávidím vás i tento sport, křičela po závodě

Ruská 17letá krasobruslařka Alexandra Trusová získala stříbro. Přesto se rozčílila a křičela, že svůj sport nenávidí.

Kamila Valievová při jízdě chybovala

O emoce nebylo ve čtvrtek na olympiádě v Pekingu nouze. Pozornost na sebe strhly zejména dvě krasobruslařky: Rusky Kamila Valijevová a Alexandra Trusová. Patnáctiletá Valijevová neunesla tlak, kterému byla vystavena po dopingovém nálezu a ve finále ženské soutěže chybovala. Na ledě se neubránila pláči. Naopak sedmnáctiletá Trusová se mohla radovat ze stříbrné medaile, na místo toho však přišel amok a nenávistné výkřiky.

17letá Trusová, bronzová medailistka z mistrovství světa, si v Pekingu vybruslila druhé místo, překonala ji pouze Ruska Anna Ščerbakovová, a to o 4,22 bodu. Jenže namísto oslav přišel hysterický záchvat, píše agentura Reuters.

„Každý má zlatou medaili, jenom já ne. Nenávidím vás, nenávidím tento sport. Už nikdy nevkročím na led. Tohle je neuvěřitelné,“ rozčilovala se stříbrná olympionistka. Následně trenérku Eteri Tutberidzeovou, která trénuje ji i Ščerbakovou, obvinila, že zlaté krajance připravila atraktivnější jízdu. Závodnice se následně rozbrečela, do tiskové konference po závodě se však uklidnila.

„Tři roky jsem nevyhrávala velké akce. Vždycky se snažím dosáhnout cíle, vždycky přidávám další kvalty. Chtěla jsem vyhrát, to se nestalo,“ komentovala svůj amok. Na dotaz, proč plakala, odvětila: „Prostě proto. Chtěla jsem brečet, tak jsem brečela. Byla jsem tři týdny sama bez mámy, bez psů. Tak jsem se rozbrečela.“

V slzách skončila i Vilajivová

Ještě před olympiádou byla Valijevová mladičkým talentem, který každý obdivoval. Cestu za vysněnou medailí z ženské soutěže jí ale překazil tlak a nervozita. Rusku pomohla ke zlatu v soutěži družstev, jenže jak se ukázalo, v prosinci měla pozitivní dopingový nález. Vysvětlení bylo pro mnohé absurdní – omylem si měla vzít léky svého dědečka. Mnohým se však takové prohlášení zdálo neuvěřitelné.

Dopingem se zabývala komise, nakonec však mohla v soutěži jednotlivkyň nastoupit. Druhý vzorek se nadále zkoumá, a tak 15letá krasobruslařka mohla soutěžit pod hrozbou pozdější diskvalifikace. Celá událost je mediálně velmi sledovaná, a právě to ruská hvězda zřejmě neunesla. Ve čtvrtek nastoupila na led, napětí v hale však bylo hmatatelné.

Noční můra Vilajivové se naplnila, opakovaně připravenou sestavu pokazila a několikrát upadla. Když dojela, naštvaně máchla rukou, složila tvář do dlaní a rozplakala se přímo na ledě. Ačkoliv se z tribuny ozývaly hlasy ruského týmu, který ji podporoval, dívka se zhroutila. Pláč a zklamání neustalo ani poté, co odbruslila z plochy.

Tagy:
Peking emoce soutěž Olympijské hry pláč medaile krasobruslení sport Rusko stříbrná medaile Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 ZOH 2022 Kamila Valijevová Alexandra Trusová Anna Stanislavovna Ščerbakovová