Ruské letecké trable: Kvůli uzavřené obloze musí oblétávat evropské země

Ruské aerolinky Aeroflot patří mezi největší v zemi. Ani jim se nevyhnul zákaz létání nad Evropou.

Vyřazení Ruska ze systému SWIFT

Ruská letadla již naplno pociťují tíživost faktu, že jim evropské státy uzavřely svůj vzdušný prostor. Pohyb po Evropě je tak aktuálně zcela mimo jejich možnosti a na místa, kam ruská letadla mohou, se dopravují velmi obtížně. Příkladem budiž lety do Kaliningradské oblasti. Malý výběžek mezi Polskem a Litvou totiž patří Rusku. Aby se do něj ale Rusové dostali, musí obletět několik států, čímž se prodlužuje délka letu i množství spotřebovaného paliva. Vyplývá to z aplikace Flight Radar.

Kolem pravého poledne v pondělí dosedlo na letiště v Kaliningradu, dříve Königsbergu, letadlo s označením S71213/SBI1213 ruských aerolinek S7 Airlines. Letělo z ruského hlavního města Moskvy. Jeho piloti ovšem nemohli letět přímou trasou, tedy z Moskvy na západ přes Bělorusko a Litvu, potažmo přes Lotyšsko a Litvu, ale jinak.

Kvůli uzavření vzdušného prostoru, ke kterému se evropské státy odhodlaly coby k opatření proti ruské agresi na Ukrajině, mají Rusové velmi omezený výběr letů do jiných zemí. Pokud míří do svého Kaliningradu, mohou to sice udělat, ale musí přitom obletět pobaltské státy.

Takto to učinil zmiňovaný let z Moskvy, který se vydal na severozápad přes Petrohrad a poté letěl nad Baltským mořem. Následně se půlkruhem stočil na jih a přistál v Kaliningradu. Čas letu se oproti běžné době příliš nezměnil, ale kvůli větší vzdálenosti nepochybně došlo k větší spotřebě leteckého paliva.

Podobné změny nastaly i na jižní hranici. Letadla z Moskvy či Petrohradu směřující na jih, tedy například do ruské Soči, případně do států na Blízkém východě, musí urazit podstatně větší vzdálenost. Při letech do Dubaje a dalších destinací v okolí se totiž ruské letadla běžně pohybovala velmi blízko ukrajinských hranic, nyní ale jde o válečnou zónu.

Ze západních ruských měst do Turecka, například do Istanbulu, se létalo přímo přes Ukrajinu. I to je nyní nemožné, a tak letadla musí velký obloukem minout zemi, kde se nyní bojuje.

Vzdušný prostor ruským letadlům uzavřely nakonec takřka všechny státy Evropy. Výjimkou jsou některé státy na Balkáně, například Srbsko, které jako jediná země otevřeně neodsoudila počínání ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině. Vzdušný prostor Rusku neuzavřelo ani sousední Bělorusko, ale vzhledem k jeho poloze a uzavření okolních států jsou ruské lety přes tuto zemi aktuálně nesmyslné.

Tagy: