Rusové bombardovali nádraží v Kramatorsku, 50 mrtvých. Na raketě poslali i vzkaz

Následky raketového útoku v Kramatorsku

Souhrn války na Ukrajině (8.4.)

Ruské rakety zasáhly vlakové nádraží v Kramatorsku na východě Ukrajiny, které využívají civilisté k evakuaci, oznámila v pátek ukrajinská státní železniční společnost. Zemřelo 50 lidí, z toho pět dětí, a dalších 87 jich je zraněných, uvedl gubernátor Doněcké oblasti. Podle starosty Kramatorsku byly v době zásahu na nádraží zhruba čtyři tisíce lidí, hlavně senioři, ženy a děti. Na jednom z videí je patrné, že na raketě je v ruštině napsáno „za děti“. Moskva zodpovědnost za úder odmítla.

Podle gubernátora Doněcké oblasti Pavla Kyrylenka, na kterého se odvolává agentura Reuters, zemřelo 45 dospělých a pět dětí. Kyrylenko upozornil, že na místě byly tisíce lidí, kteří se pokoušeli kvůli hrozbě nové ruské ofenzivy na východě Ukrajiny dostat do bezpečnějších regionů země.

Gubernátor zároveň zveřejnil na Twitteru fotografii, na níž jsou vidět na zemi ležící těla lidí, zavazadla a kolem jsou vidět členové ukrajinských bezpečnostních složek.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj později uvedl, že ruské síly nádraží zasáhly raketou typu Točka-U. „Ruští nelidé neopouštějí své metody. Chybí jim síla a odvaha postavit se nám na bojišti a cynicky ničí civilní obyvatelstvo,“ uvedl Zelenskyj na sociální síti Telegram.

Kyrylenko ruskou armádu obvinil, že nádraží zasáhla záměrně. „Chtějí zasít paniku a strach,“ prohlásil gubernátor. Ten podle agentur Unian a Ukrinform krátce po oznámení úderů informoval nejprve o tom, že ruské síly útočily z raketových komplexů Iskander. Později na svém telegramovém účtu tuto informaci opravil a uvedl, že jde o raketu Točka-U. „To ale nic nemění na podstatě zločinu,“ napsal.

Na jednom z videí, které k události v Kramatorsku na telegramovém účtu publikoval ukrajinský prezident, je z jedné strany na trosce rakety ležící na trávě vidět nápis v ruštině „za děti“, upozornila agentura AP. Na sociálních sítích se v zápětí objevily spekulace, jaký má tento nápis význam. Fráze v ruštině nejspíše naznačuje, že raketa byla vypálena ve jménu dětí, tedy na jejich podporu, či jako odveta za útok na děti, nikoliv, že byla namířena na děti, poznamenala na svém webu stanice BBC.

Je to ukrajinská provokace, tvrdí Rusové

Ruské ministerstvo obrany útok na železniční stanici v Kramatorsku popřelo a obvinění ukrajinských úřadů označilo za provokaci. „Taktické rakety Točka-U, jejichž úlomky byly nalezeny poblíž kramatorského nádraží a zveřejněny svědky, používá pouze ukrajinská armáda,“ napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na ruský resort obrany. Ruské ozbrojené síly podle ní v pátek žádné útoky v Kramatorsku nepodnikly. Na východě Ukrajiny však vojensky působí také jednotky neuznaných separatistických republik, z pohledu Moskvy nezávislých států s vlastní armádou.

Jeden z představitelů proruské separatistické samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) označil útok za „provokaci“ ukrajinské armády. Ukrajinské úřady prý podle něj „neskrývaly, že připravují provokaci“. „Točka-U v našich republikách, myslím Doněckou a Luhanskou, není a nemá ji ani armáda Ruská federace,“ prohlásil podle agentury TASS Eduard Basurin, zástupce velitele lidových milicí DNR. Agentura Reuters poznamenala, že nemohla zatím ověřit, co se na nádraží stalo.

Taktický raketový systém Točka byl vyvinut v SSSR v 60. a 70. letech minulého století, navzdory svému stáří je stále ve výzbroji ukrajinských ozbrojených sil a jak se ukázalo, také ruské armády, napsala v pátek agentura Unian. Moskva podle ní oznámila vyřazení těchto systémů z provozu v roce 2019, ale nyní ho prý používá ve válce na Ukrajině. Zřejmě kvůli nedostatku modernějších raket Iskander, uvedla agentura.

Ukrajinské síly mají ve svém inventáři rakety sovětské konstrukce Točka, které však v minulosti používaly i ruské a proruské separatistické síly, poznamenala stanice CNN. Ta rovněž podotkla, že dnešní ruské popření zodpovědnosti za útok se podobá tomu, jak v předchozích dnech Moskva odmítala odpovědnost za zabití civilistů v Buči u Kyjeva.

Kramatorsk se nachází na severu Doněcké oblasti, nedaleko města Slovjansk. Ukrajinští představitelé tvrdí, že se ruské síly přeskupují k nové ofenzivě a že Moskva plánuje zabrat co nejvíce území ve východní části Ukrajiny.

Úřady vyzývají obyvatele k evakuaci

Místní úřady v některých oblastech už několik dní vyzývají civilisty k odchodu, dokud je to ještě možné a relativně bezpečné. Kyrylenko už v noci oznámil, že z Ukrajinou kontrolované části Doněcké a Luhanské oblasti se v očekávání ruské ofenzivy evakuovalo vlakem na západ země více než 170 tisíc lidí.

„Vzhledem k tomu, že Rusové soustřeďují své úsilí v Doněcké a Luhanské oblasti, je pro civilisty lepší tyto regiony opustit,“ napsal v noci Kyrylenko s tím, že evakuační vlaky vyrážejí denně. Ruský letecký úder na přejezd nad železniční tratí v obci Barvinkove podle něj už ve čtvrtek dočasně přerušil cestu tří evakuačních vlaků, které mířily z Donbasu na západ Ukrajiny.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který je společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a slovenským premiérem Eduardem Hegerem na cestě do Kyjeva, útok, který rovněž připsal Rusům, odsoudil. „Je to další pokus o uzavření únikových cest pro ty, kteří prchají před touhle neodůvodněnou válkou,“ napsal na Twitteru Borrell. Útok na nádraží v Kramatorsku odsoudila také britská ministryně zahraničí Liz Trussová. „Cílit na civilisty je válečný zločin,“ uvedla.

Útok odsoudilo i české ministerstvo zahraničí. „Raketový útok na nádraží v Kramatorsku, který mířil na rodiny s dětmi čekajícími na evakuaci, je dalším odporným zločinem. Rusko už nezakrývá, že záměrně vraždí civilní obyvatelstvo. Ruské chování se nijak neliší od teroristických organizací. Za své jednání ponese následky,“ uvedlo na na Twitteru.

Americké velvyslanectví na Ukrajině označilo úder na nádraží v Kramatorsku za „další zvěrstvo spáchané Ruskem na Ukrajině“. „Svět požene (prezidenta Vladimira) Putina k zodpovědnosti,“ napsala diplomatická mise na Twitteru.

Tagy:
válka zranění Vladimir Putin armáda raketa rakety Moskva Twitter nádraží Ukrajina mrtví Rusko Josep Borrell Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Kramatorsk