Obyvatelé Trosťance: Rusové se báli vrátit domů. Snipeři po nás stříleli, prý jsme bonzáci

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová ve městě Trosťanec

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger navštívili město Trosťanec, ze kterého byly ostřelovány okolní vesnice. Na místě operovali i snipeři. Místní se snaží vyrovnat s hrůznými zážitky a také se zničenými domovy. Obávají se, aby se ruská armáda nevrátila zpět.

Hlavní náměstí ve městě Trosťanec bylo nejen místem centrálního velitelství ruských jednotek, ale právě odtud byly ostřelovány okolní vesnice. „Hlaveň od BTR (obojživelné obrněné vozidlo, pozn. red.) nám z něj vletěla přímo do dvora. Musela urazit tak 700 nebo 800 metrů. Nechápu, jakým zázrakem to všechno můj muž přežil,“ říká místní obyvatelka Tamara.

Když do Trosťance dorazili Rusové, mysleli si, že je místní budou vítat s otevřenou náručí. „Vojáci říkali, že kdyby dostali rozkaz, z města by odešli hned v ten samý den, ale takový rozkaz nepřicházel. Oni se báli vrátit se k sobě domů do Ruska. Příkaz zřejmě byl zvítězit,“ vysvětluje ukrajinský voják.

Snipeři na nádraží

Místní potvrdili, že na střeše nádraží operovali snipeři. Pokud jim na ulici přišel někdo podezřelý, začali po něm střílet. „Když někdo šel do obchodu, protože neměl co jíst, začali mu střílet pod nohy. Všechny nás zastrašovali. A pak nám ještě říkali, že se nás sami bojí, protože je bonzujeme,“ vypráví jedna z obyvatelek Trosťance.

Okupace města ruskými jednotkami trvala téměř měsíc. Uklízet následky tvrdých bojů budou místní obyvatelé zřejmě velmi dlouho. „Je nám už 65 let. Už to nikdy všechno neopravíme. A taky za co? Za důchod? To už nikdy nedáme dohromady,“ říká místní obyvatelka Nina.

To ale není všechno, co místní trápí. Jen s hrůzou si připouštějí myšlenku, že by se ruská armáda mohla do Trosťance ještě vrátit.

Tagy: