Ruské vojáky s námi nelze srovnávat. Jsou to bezbranné terče, říká člen Azovu

Voják z pluku Azov poskytl rozhovor CNN Prima NEWS.

Rozhovor s průzkumníkem pluku Azov

Rusko disponuje během invaze na Ukrajinu obrovskou početní převahou. V případě schopností vojáků má však výrazně navrch Ukrajina. V exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl 26letý Alexej z pluku Azov. Mimo jiné také sdělil, jakou vojenskou pomoc jeho země nejvíce potřebuje. Rovněž se rozmluvil o svých kamarádech, kteří stále brání mariupolské ocelárny Azovstal před ruskými okupanty.

Šestadvacetiletý Alexej nyní slouží jako průzkumník v 98. praporu teritoriální obrany Azov „Dnipro“. Dennodenně tak v boji za svou vlast riskuje život. V pravděpodobně ještě větším nebezpečí se však nacházejí někteří jeho kolegové z pluku, kteří stále brání rozlehlé ocelárny Azovstal v Mariupolu před ruskými útočníky.

„Jsou to nejlepší vojáci na světě. Ani jedna jednotka v historii nedokázala vydržet tak dlouhou blokádu a zároveň klást natolik silný odpor. Jsou to opravdoví hrdinové. Přirovnat je lze akorát k hrdinským činům tří set Sparťanů,“ řekl Alexej reportérovi CNN Prima NEWS. Mladý voják je přesvědčen, že Rusové mají během války převahu pouze v počtech jednotek a v kusech těžké techniky.

Ve všem ostatním prý jinak dominují Ukrajinci. „Ve většině případů jsou ruští vojáci bezbrannými terči, které sem Putin po tisících posílá. Jeho armáda je slabá, ale početná. Proto se válka táhne tak dlouho,“ prohlásil člen pluku Azov.

Připustil sice, že i v řadách ruské armády jsou profesionálové, ti se ale podle něj nedají srovnávat s profíky z ukrajinských ozbrojených sil. „To nejsou jen má slova. Jsou na to fotografie a videa zobrazující jejich padlé profesionály poté, co se potkali s naší armádou,“ dodal Alexej.

V rozhovoru také poděkoval za vojenskou pomoc od západních zemí a rovnou poprosil o další: „Ze všeho nejvíc potřebujeme vysoce kvalitní těžkou techniku podle standardů NATO. Čím více a přesněji budeme moci po okupantech střílet, tím méně bude civilních obětí.“

Alexej zároveň popřel, že by ukrajinští vojáci měli problém se západními moderními zbraněmi kvůli složitějšímu ovládání. Obránci jsou prý schopni naučit se i s problematičtějšími systémy v řádu dnů či týdnů. V ukrajinské armádě dokonce koluje historka o vojákovi, který se dřív živil jako pošťák a který na první pokus zničil protiletadlovou střelou jeden z větších ruských letounů.

Tagy: