Ruského generála ve výslužbě sestřelili nad Luhanskem. Proč se osobně účastnil bojů?

Sovětský dvoumotorový bitevní letoun Suchoj Su-25 má ve své výzbroji řada zemí, například Rusko, Ukrajina či Bulharsko.

Nad Ukrajinou byl podle médií sestřelen letoun s generálmajorem ruských vzdušných sil ve výslužbě Kanamatem Botaševem, který zahynul. O úmrtí informovala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na tři bývalé Botaševovy podřízené, kteří si přáli zůstat v anonymitě.

Botašev je nejvýše postavený příslušník ruského letectva, jehož smrt na Ukrajině vyšla najevo. Do svého odchodu do výslužby velel leteckému pluku. Osobní účast vysoce postaveného Botaševa v bojích může svědčit buď o tom, že Moskva staví armádní piloty před složité úkoly, nebo o skutečnosti, že se jí nedostává vysoce kvalifikovaných specialistů, uvedla BBC.

Generální štáb ukrajinské armády v neděli informoval o sestřelení ruského bitevníku Su-25 nad Luhanskou oblastí s tím, že pilot se nestihl katapultovat. Jeden z bývalých Botaševových kolegů potvrdil, že generálmajor plnil na Ukrajině úkoly právě na palubě tohoto letounu. Krátce před úmrtím oslavil generálmajor 63. narozeniny.

Botašev patřil do nejvyšší třídy podle klasifikace ruských vojenských pilotů. Výcvik těchto pilotů trvá asi deset až 12 let a podle dřívějších informací agentury RIA Novosti stojí přibližně osm milionů dolarů (asi 184 milionů korun), uvedla BBC.

Z jakého důvodu se generál ve výslužbě ocitl v bitevníku Su-25 na Ukrajině, není jasné. Jeho bývalí podřízení se ale domnívají, že „se jednoduše nedokázal držet stranou“.

Tagy: