Rusko a Čína uzavřely manželství z rozumu, říká Šándor. Popsal jejich nebezpečné cíle

Rusko a Čína neuzavřely manželství z lásky, nýbrž z rozumu. Obě země dobře vědí, o co v současné době jde. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl bezpečnostní expert Andor Šándor. Varoval, že vznikají „dva silní protivníci, kteří říkají, že skončila doba Západu, který určuje běh věcí dějin“. Doplnil, že obě země mohou vytvářet silnou protiváhu ke Spojeným státům.

„Tohle není manželství z lásky, ale z rozumu. Obě země dobře vědí, o co v současné době, zejména z ekonomického hlediska, jde. Čína spotřebovává velkou část nerostného bohatství, které předtím plynulo na západ, a dostává ho za velmi diskontní ceny. A v zásadě jí to konvenuje,“ podotkl k jednání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga s jeho ruským protějškem v Moskvě Šándor.

Druhým důležitým bodem podle něj je to, že „v zásadě tyto dvě země vytváří spojenectví ve smyslu protiváhy ke Spojeným státům“. „Proto Čína potřebuje, aby Rusko nebylo na kolenou, ale zůstalo silné. V tomto ohledu vidím i dvanáctibodový mírový návrh, který Číňané představili. Pouze se silným Ruskem mohou vytvářet silnou protiváhu USA. Oba říkají, že skončila doba Západu, který určuje běh věcí dějin,“ pokračoval Šándor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další krvavý týden pro Rusy. Za sedm dnů jsme zlikvidovali přes 5800 okupantů, hlásí Kyjev

Připomněl, že stále mezi Ruskem a Čínou zůstávají sporné problémy. „Větší a vážnější nepřítel je ale sjednocuje v tom, co dneska dělají. Politika Číny má hlavní cíl – dělat obchod. Pro byznys je válka na Ukrajině něco, co Číně komplikuje život. Proto se bude snažit, aby konflikt skončil dříve než později,“ zmínil.

Hostem pořadu byl také spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just. Ten přiblížil situaci ve městě ve chvíli, kdy Si Ťin-pching dorazil. „V celém městě byly zácpy. O setkání prezidentů se hovořilo, dokonce byly zprávy i na monitorech v metru. Je to velká událost pro celé Rusko. Čínský prezident do Moskvy přicestoval poprvé od roku 2019, kdy vypukla koronavirová pandemie,“ připomněl.

Putin jako „chlapák“

S nadsázkou uvedl, že po 4,5hodinovém jednání prezidentů Si Ťin-pching „propálil“, že Putin bude v roce 2024 opět kandidovat na prezidenta. „Vyjádřil naději, že Rusové Putina opět podpoří. Přitom se o kandidatuře Putina zatím vůbec nehovoří. Zásadní však je, že se oba prezidenti věnovali zejména konfliktu na Ukrajině, což bylo jedním ze stěžejních bodů jednání. Tím dalším je ekonomika,“ doplnil Just.

Ve vysílání vzpomněl také na cestu Putina na Ukrajinu, konkrétně do Mariupolu. „Státní propaganda hovoří tak, že se Putin podíval do Mariupolu, že byl zhruba 80 kilometrů od bojové linie a že je to chlapák. Pochybnosti o tom, zda to byl skutečně ruský prezident, nebo jeho dvojník, Rusové nevidí, neznají ani neslyší,“ dodal. Šándor doplnil, že zorganizovat takovou cestu je pro bezpečnostní složky noční můrou. „Nikdy nevyloučíte úskalí, vždy se může objevit element, který návštěvu naruší. Ale ruským tajným službám se tato akce povedla. Tím je nechválím, ale konstatuji fakt,“ doplnil.

Tagy: