Další krvavý týden pro Rusy. Za sedm dnů jsme zlikvidovali přes 5800 okupantů, hlásí Kyjev

Trend obrovských ruských ztrát pokračuje i v polovině března. Ukrajinci podle generálního štábu denně zabijí nebo zajmou stovky okupantů, což je primárně způsobeno ruskou snahou dosáhnout postupu na východní frontě za každou cenu. I když konkrétní čísla nelze nezávisle ověřit, o značných ruských ztrátách hovoří i západní analytici či americký Institut pro studium války (ISW).

V pondělí 740 ruských vojáků, v úterý 980, ve středu 1 040, ve čtvrtek 760, v pátek 880, v sobotu 710 a v neděli dalších 700. Tolik okupantů měli zneškodnit obránci během minulého týdne, jak vyplývá z denních hlášení ukrajinského generálního štábu. Celkový týdenní součet přesahuje hranici 5 800 ruských vojáků.

Pro srovnání – podle Kyjeva Ukrajinci vůbec nejvíce okupantů od vypuknutí invaze zlikvidovali během druhého únorového týdne tohoto roku, konkrétně 6 180. K nejbrutálnějším bojům dochází již několik měsíců na území centrálního Donbasu, a to především u doněckého Bachmutu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin pošilhává po Podněstří. Co je zač sovětský skanzen plný mafiánů a separatistů?

Stanice CNN dokonce před časem uvedla, že podle některých odhadů je poměr ztrát v bojích o Bachmut až 7:1 v neprospěch Ruska. Takto obrovské ztráty na ruské straně mohou podle některých analytiků vytvořit podmínky pro rozsáhlou vzpouru ruských sil.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední zprávě o situaci na bojišti zmínil, že ruské útočné operace v posledních týdnech zpomalily, což by mohlo svědčit o tom, že ruská ofenziva na Donbase se může blížit ke svému vyvrcholení.

„Ukrajinské síly pravděpodobně podnikly lokální protiútok jihozápadně od Bachmutu,“ píše také ISW, podle něhož byl ukrajinský protiútok jihozápadně od obce Ivanivske, která se nachází asi šest kilometrů od Bachmutu, zřejmě úspěšný.

I přes značné ztráty se okupantům během zimy přece jen podařilo dosáhnout v okolí Bachmutu určitých územních zisků. Podle expertů by ale i případné obsazení tohoto města ruskou armádou bylo pro Kreml spíše symbolickým vítězstvím než opravdovým strategickým úspěchem. Ukrajinci navíc na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

Rusové utrpěli značné ztráty i v případě vojenské techniky. Podle Kyjeva od vypuknutí invaze přišli o 3 537 tanků, 6 869 dalších obrněných vozidel, 5 416 transportních vozidel, 3 084 dělostřeleckých systémů, 290 vrtulníků, 305 letounů a 2 160 bezpilotních letounů. Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

Celkově Rusové na Ukrajině přišli o více než 165 tisíc vojáků, dodává ukrajinský generální štáb. Čísla zveřejněná Kyjevem sice nelze nezávisle ověřit, o obrovských ruských ztrátách v posledních měsících však často mluví také západní analytici či již zmíněný ISW.

Tagy: