Rusko demoluje Ukrajinu bombami. Bachmut stále odolává, hlásí Kyjev

Ruská armáda pokračuje v masivním ostřelování ukrajinských měst. Nejtvrdší boje nadále probíhají ve směrech na doněcká města Bachmut, Avdijivka a Marjinka. Ukrajinci tam za uplynulý den odrazili 58 nepřátelských útoků.

Ruští okupanti za posledních 24 hodin provedli 26 leteckých útoků, čtyři raketové údery a více než 60 dělostřeleckých útoků ze salvových raketometů, které mířily zejména na civilní infrastrukturu a na obydlené oblasti. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu. Okupanti rovněž vyslali dvě ruské rakety odpálené ze systému protivzdušné obrany S-300, které v Záporoží zabily několik lidí.

Ruská armáda zaměřuje své hlavní úsilí útočných akcí ve směru na doněcká města Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka. Ukrajinci za uplynulý den v těchto směrech odrazili 58 nepřátelských útoků. Většina úderů byla vedena na Bachmut. Ukrajinci však podle Kyjeva v tomto doněckém městě stále odolávají.

ČTĚTE TAKÉ: Češi předělávají autobus na pojízdnou nemocnici. Projekt má zachraňovat životy na Ukrajině

„Jenom spolu s Ukrajinou dokáže aliance zaručit pro Evropu skutečnou ochranu před jakýmikoliv zásahy do života národů, do existujících hranic a do mezinárodního řádu založeného na pravidlech. Ale je těžké představit si sílu bez Ukrajiny,“ prohlásil Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném videoprojevu. Zároveň ocenil litevský parlament za jeho odsouhlasení přítomnosti Ukrajiny na červencovém summitu NATO ve Vilniusu.

Ukrajině se podařilo zajistit návrat do vlasti dalším 31 dětem, které byly násilně deportovány do Ruska nebo Ruskem okupovaného Krymu. Podle ukrajinské agentury Unian o tom informoval Mykola Kuleba, šéf nevládní organizace Save Ukraine.

Tagy: