Češi předělávají autobus na pojízdnou nemocnici. Projekt má zachraňovat životy na Ukrajině

Český výtvor, který může zachraňovat životy na frontě. Humanitární dobrovolníci z projektu Mise Ukrajina předělávají autobus na vybavený zdravotní vůz. Chtějí tím zamezit zbytečným úmrtím na bojišti, kde se vojákům nedostává rychlého převozu do nemocnice a ošetření při vnitřním krvácení. Na přetvoření autobusu nyní humanitárníci spustili veřejnou sbírku. Češi z Mise Ukrajina pomáhají obráncům dlouhodobě, dostali se až do obléhaného Bachmutu.

Speciálně upravené autobusy nejsou na Ukrajině raritou. Některé se předělaly na mobilní velitelská střediska, z jiných se staly náhrady za dodávky díky velké kapacitě. Projekt Mise Ukrajina se ale rozhodl jít cestou pojízdné polní nemocnice – inspiraci našli dobrovolníci u „medibusů“ z Německa. Český vůz by se měl specializovat na ošetření zraněných vojáků s vnitřním krvácením – skrytým zabijákem na frontě.

„Dnes na Ukrajině funguje několik takto upravených autobusů pro zdravotní zajištění raněných. Jejich specializace je různorodá. Když přišla nabídka získat autobus Mercedes-Benz Citaro z jedné meziměstské linky české soukromé společnosti, napadlo nás pokrýt právě tuto zdravotnickou mezeru,“ vysvětlil redakci CNN Prima NEWS mozek projektu Marek Wiesner.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další záběry českého raketometu. „Upír“ vyrazil v noci na lov, pochvalují si Ukrajinci

Zmínky o fatálních následcích vnitřního krvácení slyšeli čeští humanitární dobrovolníci opakovaně při svých výjezdech na Ukrajinu. Největším problémem bývá vzdálenost do nejbližšího místa, které by dokázalo provést chirurgický zákrok a zachránilo tak vojákům život.

Projekt Mise Ukrajina

Prakticky od začátku války se čeští dobrovolníci z Mise Ukrajina snaží zapojit do dobročinných aktivit. Náklady na převoz ukrajinských uprchlíků a potřebného humanitárního i vojenského materiálu Češi financují skrze vlastní sbírky. Více informací o projektu, podrobnosti o dosavadních aktivitách a číslo transparentního účtu najdete na webu miseukrajina.cz či na Facebooku, Instagramu a Twitteru organizace.

„Když má kluk vnitřní krvácení, je konec. To mu můžu dát jenom něco na úlevu,“ poznamenal český paramedik Pavel Porada, který s mezinárodní jednotkou bojovníků působí nedaleko Lymanu v Doněcké oblasti. Právě s ním humanitárníci dlouhodobě spolupracují, v minulosti mu zajistili kromě zásob a zdravotnických potřeb také průzkumný dron.

Tu a tam se najdou polní nemocnice vybavené pro chirurgii, jejich kapacita ani zdaleka nestačí náporu, jakému běžně čelí. Navíc mnohdy nejde o opravdová zdravotnická zařízení jako spíše předělané sklepy. „Zázemí i kapacity tak stačí maximálně na jiná běžná zranění z války, jako jsou otevřené tržné rány, střelné rány nebo ztráty končetin,“ podotkl Wiesner.

„Můžete na frontě najít vojáka, který byl odmrštěn výbuchem dělostřeleckého granátu a při dopadu mu praskla některá céva. Kromě vnitřního krvácení však nemá žádná jiná poranění. Pokud by se mu dostalo patřičné stabilizace, může takový člověk do několika týdnů pokračovat v normálním životě bez jakýchkoliv následků,“ vysvětlil dále, proč se rozhodl pro předělání autobusu na pojízdné zdravotní zařízení.

Medibus může pomáhat i v ČR

Od přátel získal již dříve zmíněný nízkopodlažní vůz Mercedes Benz Citaro, na jehož přestavbu, která bude probíhat v Ukrajině, nyní zahájil sbírku s cílovou částkou 400 tisíc korun. „Tento budget pokryje hlavně náklady na úpravu vnitřní elektrické sítě autobusu, změnu dispozic interiéru, úpravy podvozku a lakování karoserie,“ popsal postup Wiesner.

Lékařské vybavení do autobusu mají dodat spřátelená zdravotnická zařízení v Dnipru, a to včetně personálu se zkušenostmi s polní chirurgií. Medibus pak bude mít ještě dvě místa pro stálou posádku. Ta budou doplněna z řad dobrovolníků projektu Mise Ukrajina. Protože autobus bude po celou dobu ve vlastnictví organizace, bude se každé tři měsíce vracet zpět do Čech.

SBÍRKA NA STAVBU MOBILNÍ NEMOCNICE - MEDIBUS 💳 Transparentní účet: 4005004017/5500 💳 Příspěvek přes PayPal:...

Posted by Mise Ukrajina on Tuesday, March 21, 2023

„Tady mu provedeme běžný servis motoru, vystřídá se české zastoupení posádky a autobus bude vyrážet na další turnus. Plánujeme takto provést roční misi. Na jejím konci nabídneme zdarma medibus záchranným složkám v ČR, pokud o něj budou mít zájem. Samozřejmě není vyloučeno také pokračování zdravotnické mise na Ukrajině, pokud si to situace vyžádá,“ nastínil možné další plány redakci CNN Prima NEWS.

Další výhodou upraveného medibusu bude navýšení přepravních kapacit. Většina zdravotnického zařízení v autobusu půjde snadno odmontovat. Na servisní cestě do ČR a zpět na Ukrajinu může autobus převést až deset tun materiálu. „Ať už to budou zdravotnické potřeby nebo jiné položky z řad našich dalších projektů,“ uzavřel Wiesner.

České dobrovolníky z projektu Mise Ukrajina můžete podpořit na jejich facebookové stránce či na transparentním účtu 4005004017/5500, kam můžeme směřovat také finanční dary na medibus.

Tagy: