Rusko plánuje masivní útok na Dnipr, obávají se američtí analytici

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusko nadále přeskupuje své vojenské jednotky na východ Ukrajiny. Tam Ukrajinci zlikvidovali kolonu, která mířila na Izjum. Američtí analytici očekávají masivní ofenzivu ruské armády na Dnipr, informoval deník The New York Times. Prezident Zelenskyj chce potrestat každého ruského vojáka, který na území Ukrajiny zabíjel.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přednesl v neděli večer další ze svých plamenných projevů. V něm Rusy označil za zbabělce. Zmínil také, že Ukrajina chce postavit před soud každého ruského vojáka, který na území Ukrajiny zabíjel.

„Byla eliminována velká kolona nepřátelské techniky a živé síly směřující k Izjumu,“ uvedl list Ukrajinska pravda. Město Izjum se nachází v Charkovské oblasti na východě země. Tam Rusové ve velkém přeskupují své síly. Američtí analytici očekávají masivní ofenzivu ruské armády na Dnipr.

Společnost Maxar Technologies zveřejnila nové satelitní snímky, které zachycují zhruba třináct kilometrů dlouhý ruský konvoj východně od Charkova, píše web CNN. Fotografie byly pořízeny 8. dubna, konvoj projížděl východoukrajinským městem Velykyj Burluk. Na snímcích jsou podle společnosti vidět „obrněná vozidla, nákladní automobily s taženým dělostřelectvem a podpůrné vybavení“.

Setkání prezidentů Ruska a Ukrajiny Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského aktuálně není na pořadu dne, Kyjev se chce soustředit na boje proti ruské armádě na Donbasu. Ukrajinské televizi to v sobotu řekl poradce šéfa prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Podle něj je důležité, aby Ukrajina měla před schůzkou prezidentů co nejsilnější vyjednávací pozici.

Tagy: