Rusko se odsoudilo k izolaci od zbytku světa. Čeká ho bída a chudoba, říká Zelenskyj

Ruská duše není tak silná, aby mohla konkurovat Ukrajincům. Znají jen násilí a zbraně, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rázném projevu zveřejněném v neděli. Po sedmnácti dnech války v jeho zemi dodal občanům okupované země odvahu a poukázal na docházející síly nepřátelského vojska. Volal i po větší pomoci ze strany Evropských zemí.

„Moudrý národe silné Ukrajiny, sedmnáctý den války je za námi. Války za právo na svobodu, za právo žít na našem území tak jak my, Ukrajinci, chceme,“ zahájil Zelenskyj projev, který zveřejnil v neděli ráno na Instagramu. V proslovu poukázal na to, že ruské armádě chybí odhodlání. „Nemají sílu v duši, znají jen násilí a teror. Mají ale hodně zbraní. Co jim však chybí, je přirozený základ života. Nejsou schopní žít normálně,“ uvedl.

Podle Zelenského se Rusko svým útokem na Ukrajinu odsoudilo k izolaci od zbytku světa. „Moskva se doslova snaží přeměnit svůj stát na obdobu DPR a LPR. Z Ruska bude velké území izolované od zbytku světa, které čeká chudoba a odkud budou lidé utíkat,“ řekl. Prezident rovněž podotkl, že Rusko přichází o řadu významných profesionálů, obchodníků i umělců. „Ztrácí chytré lidi, ztrácí talent i peníze. A jestli se tohle děje už teď, co se pak stane s Doněckem a Luhanskem?“ tázal se ve videu.

Spolupráci s okupanty vám nikdy nezapomeneme

Zelenskyj se rovněž vyjádřil k okupantům v Chersonu. „Vydírají lokální lídry, vytváří nátlak na tamní zastupitelstvo. Hledají kohokoli, kdo by se nechal podplatit. Snaží se ze země udělat další pseudorepubliku. Pokouší se dát dohromady výbory proti legitimní vládě v naší zemi. A to i přes vůli našich občanů, kteří denně vychází na ulice a protestují. Jsem jim vděčný,“ děkoval prezident a dodal, že spolupráce s ruskými okupanty nebude bez následků. „Vám, kteří jste neodolali nabídkám ruských vojáků, chci říct, že jste si podepsali rozsudek. Budete následovat více než 12 tisíc okupantů, kteří včas nepochopili, že by neměli zasahovat do Ukrajiny,“ zaznělo v projevu.

Podle prezidenta potřebuje Ukrajina dostatek času na to, aby ruskou armádu zlomila. Odhodlaný  Zelenskyj nechce podcenit protivníka ani zveličovat vlastní úspěchy. „Jsme čestný lid, ne ruské ministerstvo obrany, které lže všem, včetně milionům svých obyvatel i hlavě Ruské federace,“ dodal.

Zelenskyj ve svém projevu rovněž poděkoval evropským zemím za dosavadní pomoc a požádal o zesílení podpory. „Zlo, které záměrně bombarduje města a nemocnice, se nezastaví v jediné zemi. Rusko je silné a půjde dál,“ řekl.

Tagy:
Moskva Instagram Ukrajina násilí Rusko Doněck Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace