Mrazivé varování Ruska: Vyhrožuje útoky na západní politiky, kteří přijedou do Kyjeva

Do další, tentokrát ještě nebezpečnější slovní potyčky se zapojil ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Rakouský deník Österreich přinesl na svých internetových stránkách jeho citaci, kterou lze považovat za vyhrožování západním politikům, kteří míří do Kyjeva, hlavního města Rusy okupované Ukrajiny.

„Ruská armáda je nepřetržitě v pohotovosti, aby mohla provést odvetné údery na rozhodovací centra v Kyjevě pomocí vysoce přesných zbraní dlouhého doletu,“ citoval Šojgua rakouský list.

Při takovýchto akcích by pro Rusko nemuselo být nutně problémem, kdyby byli v těchto rozhodovacích centrech přítomni zástupci některých západních zemí, vysvětlilo ruské ministerstvo obrany.

Sergej Šojgu tak prý reagoval na výroky britského ministra zahraničí Jamese Heappeye, který označil útoky Ukrajiny na zásobovací linie uvnitř Ruska za legitimní. Pokud by Británie přímo vybídla vedení v Kyjevě k takové akci a ta by byla provedena, vedlo by to k „přiměřené reakci“, uvedli Rusové.

Vláda v Moskvě nově varuje Velkou Británii a další země, aby nepodporovaly Ukrajinu v útocích na ruské území.

Na Ukrajinu i přímo do Kyjeva zavítalo během současné Rusy vyvolané války mnoho západních politiků. Mezi prvními přijel do Kyjeva vlakem český předseda vlády Petr Fiala (ODS) se svými protějšky z Polska a Slovinska Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou.

Po masakru v Buči ho následoval předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v doprovodu prvního místopředsedy Jiřího Růžičky a předsedy Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavla Fischera. V delegaci byl také šéf polského Senátu Tomasz Grodzki.

Tagy: