Blinken telefonoval s Lavrovem. Vyzval ho k propuštění zadrženého novináře

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken telefonicky hovořil se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem a vyzval ho k propuštění zadrženého novináře amerického listu The Wall Street Journal. Ukrajinci za uplynulý den odrazili dalších 70 ruských útoků. Nejtvrdší boje zuří u Bachmutu, Avdijivky a Marjinky.Spojené státy po víkendu oznámí další vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě kolem 2,6 miliard dolarů (asi 56 miliard korun). Obsahovat by měla i radary a munici pro tanky.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov spolu v neděli telefonicky hovořili o zadrženém novináři amerického listu The Wall Street Journal Evanu Gershkovichovi. Blinken vyzval Rusko, aby reportéra okamžitě propustilo. Lavrov podle agentury Reuters uvedl, že je „nepřijatelné“, aby Washington případ „politizoval“. Podle amerického ministerstva zahraničí ministři také hovořili o svých diplomatických misích a důležitosti jejich fungování. Není jasné, zda bylo tématem telefonátu ještě něco dalšího, například situace na Ukrajině.

Ruští okupanti za posledních 24 hodin provedli 30 leteckých útoků, dva raketové údery a více než 40 dělostřeleckých útoků ze salvových raketometů, které mířily zejména na civilní infrastrukturu a na obydlené oblasti. Mezi civilním obyvatelstvem jsou zranění. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusů se nebojíme. Nikdo si netroufne zkoušet s námi bojovat v lese, říká Fin o vstupu do NATO

Ukrajinští obránci za uplynulý den odrazili dalších 70 ruských útoků. Nejtvrdší boje zuří u Bachmutu, Avdijivky a Marjinky.

Kvůli Ruskem vyvolané válce zahynulo podle Kyjeva už 262 ukrajinských sportovců a bylo zničeno 363 sportovišť. Při setkání se šéfem Mezinárodní gymnastické federace (FIG) Morinarim Watanabem to podle zprávy webu The Kyiv Independent řekl ukrajinský ministr sportu Vadym Hutcajt.

Převzetí rotujícího předsednictví v Radě bezpečnosti OSN Ruskem je symbolickou ranou pro systém mezinárodních vztahů založený na pravidlech. Na Twitteru to uvedl šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Samotný prezident Volodymyr Zelenskyj pak ve večerním videoposelství uvedl, že je absurdní, že Rusko převzalo rotující předsednictví. Podle něj to ukazuje na „totální bankrot“ této instituce.

Spojené státy podle zdrojů agentury Reuters po víkendu oznámí další vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě kolem 2,6 miliard dolarů (asi 56 miliard korun). Obsahovat by měla i radary a munici pro tanky. Spojené státy podle amerického ministerstva obrany vyčlenily na vojenskou pomoc pro Ukrajinu k začátku března přes 32 miliard dolarů (asi 692 miliard korun) od začátku ruské invaze 24. února 2022.

Tagy: