Ruský nálet ve městě Sumy nepřežilo 21 lidí včetně dětí. Neodpustíme, vzkazuje gubernátor

Následky ostřelování obytní čtvrti Kyjeva (7.3.)

Válka na Ukrajině 8.3.2022

Nejméně 21 obětí včetně dvou dětí si vyžádal ruský nálet, jehož terčem se v noci na úterý stalo ukrajinské město Sumy. „Téměř v centru města Sumy bomby zničily několik domů. Úplně je to smetlo z povrchu Země. Byly to soukromé domy,“ řekl gubernátor Sumské oblasti Dmytro Žyvyckyj.

„Jsou mrtví, více než deset lidí. Bohužel jsou i mrtvé děti,“ řekl gubernátor v první reakci na bombardování. Agentura Unian později upřesnila, že zahynulo nejméně 18 osob včetně dvou dětí, celkový počet se postupem dne rozrostl na 21. Během pondělních bojů navíc přišli o život čtyři mladí vojáci z místní domobrany. „Nikdy to neodpustíme,“ dodal Žyvyckyj na adresu Ruska.

Zelenskyj přirovnal chování Rusů k nacismu

Ruská armáda v noci na pondělí vystupňovala ostřelování měst ve střední, severní a jižní části Ukrajiny. Podle ukrajinské strany střílejí ruské jednotky i do civilistů. Představitelé Charkova uvedli, že byla poškozena televizní věž a obytné čtvrti. Po bombardování v Žitomiru hoří ropný sklad, sdělil The Kyiv Independent.

Podle vyjádření ukrajinského ministerstva obrany byl v bojích u Charkova zabit ruský generálmajor Vitalij Gerasimov, náčelník generálního štábu a první zástupce velitele 41. armády Centrálního vojenského okruhu. Gerasimov se zúčastnil druhé čečenské války, války v Sýrii či anexe Krymu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přirovnal chování ruské armády k nacistům. „Je to čistě nacistické chování. Nemohu to ani jinak popsat. Bombardují vše, co se hýbe,“ řekl Zelenskyj ve videohovoru na konferenci předsedů amerických židovských organizací. Znovu také vyzval Západ, aby nad Ukrajinou zavedl bezletovou zónu. To však NATO odmítá.

Podle ukrajinských úřadů od začátku ruské invaze přišly o život více než dvě tisícovky civilistů, včetně několika desítek dětí. OSN zatím potvrdila, že zahynulo nejméně 406 civilistů, z toho 27 dětí, a přes 1 200 dalších osob utrpělo zranění.

Tagy:
válka OSN NATO Ukrajina Sýrie Krym Rusko Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace sumace