Ruský plyn zase v Česku? Jsme na konci trubky, spoléhat se na Katar není moudré, míní expert

Bývalý předseda představenstva Pražské plynárenské Pavel Janeček

Co na to vaše peněženka 9.10.2023

Přestože se Česká republika osamostatnila od ruského plynu, který k nám proudil potrubím, pravděpodobně se k nám nadále dostává ve zkapalněné formě. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekl bývalý předseda představenstva Pražské plynárenské Pavel Janeček. Současná situace Česka je podle něj jedna z nejhorších v Evropě. Zároveň ve světle událostí v Izraeli varoval před spoléháním se na plyn z Kataru.

„Česká republika se skutečně potrubně zcela odstřihla od ruského plynu, nicméně velmi pravděpodobně k nám putuje zkapalněný ruský zemní plyn,“ upozornil Janeček. LNG by se k nám mohlo dostávat přes Španělsko či Francii. Jeho export se podle Janečka meziročně zvýšil o 40 až 50 procent.

ČTĚTE TAKÉ: Nobelovu cenu za ekonomii získala potřetí v historii žena. Stala se jí Američanka Goldinová

Situace České republiky při zajišťování plynu je teď podle něj jedna z nejhorších v Evropě. „Česká republika byla vždycky tranzitní zemí a mohli jsme se utěšovat, že pro nás vždy nějaký plyn zbude. Nyní tomu tak není. Ocitli jsme se na konci trubky,“ uvedl expert.

Budoucnost je podle něj poměrně nejasná i přesto, že máme téměř zcela naplněné zásobníky. Problém totiž není v tom, kolik máme plynu v zásobnících, ale zda jsme schopni zajistit jeho konzistentní dodávky. Katar, se kterým česká vláda před rokem podepsala dohodu o spolupráci, v tomto zcela spolehlivým partnerem není, podotkl Janeček.

„Uvědomme si, že Katar prohlásil, že za útoky Hamásu si Izrael může sám. Katar těží 20 procent světové produkce plynu a my jsme na něj velmi silně spoléhali. Co to bude znamenat v naší vzájemné spolupráci?“ tázal se ve vysílání CNN Prima NEWS. Česko tak nyní podle něj trápí, kde sehnat dostatečně spolehlivého partnera u dodávek zemního plynu.

Tagy:
zemní plyn energetika Pražská plynárenská Pavel Janeček LNG