Ruský sportovec „hází“ bomby na ukrajinská města. Kyjev přišel s drsnou olympijskou kampaní

Ukrajina zahájila mezinárodní kampaň, pomocí níž chce zabránit ruským a běloruským sportovcům účastnit se olympijských her v Paříži v roce 2024. Kyjev i další západní politici či sportovci ve své argumentaci upozorňují, že by šlo o propagaci ruských zločinů, které Moskva za pomoci Minsku na Ukrajině páchá. O snahu zrušit zákaz ruským a běloruským sportovcům v posledních dnech usiluje Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

Znásilňování v Buči, vraždění v Charkově, mučení v Borodjance, únosy v Chersonu či terorismus v Mariupolu. I těchto pět zločinů ruské armády během války na Ukrajině připomíná Kyjev ve své kampani. Zmíněný výčet graficky doplnil do pěti krvavých kruhů, čímž naráží na možnou účast ruských sportovců na letní olympiádě v Paříži 2024.

„Každý sportovec z ruského olympijského týmu bude reklamou na ruské zločiny na Ukrajině,“ upozorňuje ukrajinské ministerstvo obrany. Součástí kampaně s tagem #boycottrussiasport (bojkotujeme ruský sport) je také video, na němž ruský atlet hází oštěpem.

Oštěp se však nezaryje v trávě na sportovním stadionu, jak bývá zvykem. „Promění“ se v raketu, která dopadne na obytnou budovu v Kyjevě. Ukrajinci pro tento spot využili archivní záběry z 26. února minulého roku. Tehdy šlo o jedno z prvních videí, které ukazovalo míru brutality ruské agrese.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové utrpěli obrovské ztráty. Za týden jsme zlikvidovali přes 5000 okupantů, hlásí Kyjev

„Bílá vlajka Ruska patří na bitevní pole, nikoliv na olympiádu,“ říká jasně ukrajinská kampaň. Přímo tak reaguje na Mezinárodní olympijský výbor (MOV), který chce zrušit zákaz startů ruských a běloruských reprezentantů v mezinárodních soutěžích, z nichž byli v drtivé většině po loňské ruské invazi na Ukrajinu (umožněnou i Běloruskem) vyloučeni.

MOV nedávno uvedl, že by vybraní sportovci z Ruska a Běloruska mohli startovat v Paříži jako neutrální účastníci. Museli by se vymezit proti válce a nesměli by mít dopingovou minulost. Na olympiádu by se mohli kvalifikovat ze soutěží v Asii.

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak uvedl, že šéfovi MOV Thomasi Bachovi zjevně „nesmrdí krvavé ruské peníze“. „MOV podporuje válku, vraždění a ničení. S radostí sleduje ruské řádění, a ještě Rusku dá možnost, jak genocidu a další zabíjení propagovat,“ napsal na Twitter.

S Podoljakem souhlasí také Zelenskyj, který před týdnem opakovaně MOV vyzýval, aby zákaz nerušil. „Až skončí ruská agrese a teror, tak teprve potom se můžeme bavit o účasti Rusů na olympijských hrách,“ prohlásil.

Mezinárodní olympijský výbor však popírá, že svým přístupem podporuje válku. „MOV takové pomlouvačné výroky co nejdůrazněji odmítá. Nemohou sloužit jako základ pro jakoukoli konstruktivní diskusi,“ stojí v prohlášení organizace.

Snaha MOV vyvolala ostrou reakci i od řady západních zemí v čele s Polskem a pobaltskými zeměmi. Ukrajinský ministr sportu Vadim Guttsait už před časem podle agentury Reuters řekl, že Ukrajina nevylučuje bojkot her, pokud se jich zúčastní ruští a běloruští sportovci. Stejný krok zvažuje například i Lotyšsko.

Český olympijský výbor (ČOV) bojkot olympijských her 2024 v Paříži nezvažuje, i kdyby na nich startovali sportovci z Ruska a Běloruska. Postoj ČOV kritizuje například legendární hokejový brankář Dominik Hašek.

Spojené státy plán MOV podporují. Podle Bílého domu by reprezentanti Ruska i Běloruska měli mít právo zúčastnit se olympijských her v Paříži jako neutrální sportovci. Uvedla to tisková mluvčí Karine Jeanová-Pierreová.

Tagy: