Rusové utrpěli obrovské ztráty. Za týden jsme zlikvidovali přes 5000 okupantů, hlásí Kyjev

Ukrajinští obránci podle tamního generálního štábu denně zabijí nebo zajmou stovky ruských vojáků. Tyto vysoké ztráty mají být způsobeny ruskou snahou dosáhnout postupu na území centrálního Donbasu za každou cenu. I proto se bitvě u Bachmutu přezdívá „bachmutský mlýnek na maso“. Kreml své ztráty pravidelně nezveřejňuje.

V pondělí 690 ruských vojáků, v úterý 910, ve středu 780, ve čtvrtek 850, v pátek 800, v sobotu 650 a v neděli 490. Tolik okupantů měli zneškodnit obránci během uplynulého týdne, jak vyplývá z hlášení ukrajinského generálního štábu. Celkový týdenní součet tak přesahuje hranici pěti tisíc.

K nejbrutálnějším bojům dochází již několik měsíců na území centrálního Donbasu, a to především u doněckého Bachmutu. Ukrajincům se ale podle všeho stále daří masivní ruské útoky ve směru na toto město odrážet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nezdolný kolos i žrout paliva. Ukrajina dostane americké tanky, které zažily už tři války

Navzdory velkým ztrátám se okupantům zřejmě přeci jen podařilo v posledních dnech dosáhnout v této oblasti určitého postupu. Ukrajinská strana před týdnem nepřímo potvrdila, že ruské jednotky Bachmut již zpola obklíčily.

Mezi obcemi, kde ukrajinská armáda v posledních dnech odrážela útoky, se totiž ve zprávě armádního velení objevila už i vesnice Stupočky. Ta se nachází na silnici spojující Bachmut s městem Kosťantynivka. Silnice je důležitou zásobovací trasou pro bachmutskou posádku.

Podle expertů by i případné obsazení Bachmutu ruskou armádou bylo – stejně jako v případě nedalekého Soledaru – pro Kreml spíš symbolickým vítězstvím než opravdovým strategickým úspěchem. Ukrajinci navíc na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

Rusové utrpěli značné ztráty i v případě vojenské techniky. Podle Kyjeva od vypuknutí invaze přišli o 3 201 tanků, 6 369 dalších obrněných vozidel, 5 041 transportních vozidel, 2 649 dělostřeleckých systémů, 284 vrtulníků, 293 letounů a 1 947 bezpilotních letounů. Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

Tagy: